„Iesirea” de iarna a artistilor

De JA – V. F.
Reactualizat la:
Artiști și admiratori la Salon FOTO: FAN
Artiști și admiratori la Salon FOTO: FAN
ARAD. Asociația culturală „Ion Andreescu” a organizat, la C.J.A., „Salonul de iarnă”.

De treizeci de ani consecutiv, Cenaclul de arte plastice „Ion Andreescu” prezintă, în sezonul hibernal, „Salonul de iarnă” pentru a ieși în fața publicului cu ultimele creații ale membrilor săi. Cum locul tradițional de manifestare, sala Clio, a fost ocupat (găzduind Bienala Internațională de Arte Plastice), artiștii arădeni s-au dat cu „Puterea” și și-au expus lucrările în holul Consiliului Județean Arad. 20 de cenacliști, din vechea gardă – Ana Toth, Iuditha Csernyanski, Dorin Lihor, Pavel Iurik, Iustin Dobrița, Maria Furnea, Elena Boțan, – din generații mai noi – Cătălina Boieru, Monica Lovas, Aneta Filip, Monica Lazăr, Adrian Budea – ori debutanții Radu Pandele și Ciprian Iancu – au adus peste 80 de lucrări de pictură și grafică. Iar sculptorul Celus Ciobanu s-a prezentat cu două lucrări.

Am admirat pe simezele improvizate pe mai multe etaje (și doar din acest motiv e posibil să nu îi fi remarcat pe toți expozanții) tablouri cu teme interesante în exprimări diverse: peisaje din natură, peisaje citadine, natură moartă, portrete, compoziții.

La vernisaj

Vernisajul expoziției a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. După ce președintele Cenaclului „Ion Andreescu”, Maria Furnea, a prezentat câteva detalii tehnice legate de această ediție și i-a invitat pe expozanți să i se alăture, prof. Dan Lăzărescu a vorbit despre lucrările Salonului.

După ce a constatat că locul nu este cel mai potrivit pentru o galerie de artă, pentru că „lucrările de la etajele superioare nu se pot vedea ca lumea”, a făcut câteva obsevații pentru aproape toți expozanții. I-a apreciat pe debutanți, a admirat coloristica de excepție și exprimarea trăirilor interioare în lucrările artistei Iuditha Csernyanski, portretele „cu totul și cu totul deosebite” ale lui Dorin Lihor iar la sculptorul Celus Ciobanu a remarcat „înțelegerea materialului cu fantezia artistului” în „lucrări excepționale care au capacitatea de a ne face să simțim tensiunea clipei”.

În concluzie, criticul de artă Dan Lăzărescu a sintetizat că, în ansamblu, „avem o expoziție de mare intensitate”.

La alegere

Pe lângă o lucrare mai veche din seria ”Icar”, sculptorul Celus Ciobanu a venit și cu o sculptură în lemn, făcută în aceste zile. Întrebându-l ce titlu are, artistul mi-a propus să aleg între: „Ianuarie 2012”, „Homo stradalus”, „Foame în stradă” sau „Lunga iarnă fierbinte”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !