100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România!

De Valentin Goran
4Comentarii
100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România!
Elevii de la Școala Profesională „Astra” îl comemorează, acum la ceas aniversar, pe marele basarbean Vasile Stroiescu.

Aventura elevilor de la școala Astra, îndrumați de profesorul Cristian Stoica, care predă istorie în aer liber, chiar la edificiile despre care vorbește în lecție, se continuă. Astăzi au vizitat clădirea unde a funcționat, până în urmă cu un an de zile, spitalul TBC de pe strada Episcopiei.

„Acum la ceas aniversar când sărbătorim 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se cuvine să ne aducem aminte și să îl omagiem pe Vasile Stroescu cel care a construit un edificiu atât de important pentru Arad. Acum la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România personalitatea lui Vasile Stroescu a fost omagiată de elevii Şcolii Profesionale ASTRA, în faţa fostei şcoli ctitorite de acesta”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, prof. Cristian Stoica, cadru didactic la Şcoala Profesională ,, ASTRA”.

Povestea marelui filantrop și a edificului

Dacă sunteți interesați, vă invităm să parcurgeți alături de noi câțiva pași în istoria municipiului nostru.

„A fost odată, la începutul secolului trecut un mare filantrop și cărturar basarabean pe numele său Vasile Stroescu. El și-a iubit compatrioții și România atât de mult încât a construit și reparat din proprii bani aproape100 de școli și peste 200 de biserici.

«Carte şi iar carte! Şcoli şi iară şcoli! Biserici şi iar biserici! Prin ele ne vom ridica sufletul şi vom fi stăpâni pe cunoştinţe… Eu îs cu totul la dispoziţiunea ţării mele cu mintea cât mi-a dat Dumnezeu, cu toată inima şi cu toată averea mea… Eu ţin la folosul naţiunii, nu la fala mea…», afirma cu tărie Vasile Stroescu.

La începutul secolului trecut acest român originar din Basarabia, construia pe banii săi școli și biserici în Transilvania care la acea vreme se afla sub stăpânire străină. Numeroase au fost edificiile construite de acest basarabean pe întreg teritoriul României. Acest mare mecena nu uită Aradul. Ȋn luna mai a anului 1910, Stroescu va trimite la Arad suma de 100.000 de coroane pentru construirea unei Școli Superioare de Fete. Avea în schimb o singură pretenție, edificiul cel nou să «devină un focar al redeșteptării mai multor generații». Puțini sunt cei care știu că în sala festivă a acestei școli ctitorite de Stroescu s-a luat hotărârea ca unirea Transilvaniei cu România să fie făcută prin convocarea unei Mari Adunări Naționale care să se desfășoare la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918”, ne-a povestit profesorul Cristian Stoica.

Taguri: ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor