12 lei in plus la asigurarea sociala

De Diana Dutu
Mai mulţi bani spre bugetul de stat FOTO: FAN
Mai mulţi bani spre bugetul de stat FOTO: FAN
În atenţia persoanelor asigurate cu contract de asigurare socială la Casa Judeţeană de Pensii.

ARAD. Începând din 25 februarie, liber-profesioniştii trebuie să plătească minimum 244 de lei lunar pentru contribuţia la asigurarea socială. Un pic mai mult decât cei 232 de lei pe care îi aveau de achitat până acum, în acelaşi scop.

„Ţinând cont că Legea nr. 6/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 a intrat în vigoare de la data de 25 februarie2013, anunţăm persoanele asigurate în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială al căror venit asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii Arad este mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 778 lei, că începând cu data de 25 februarie venitul asigurat lunar înscris contractul de asigurare socială este de 778 lei, iar contribuţia lunară este de 244 lei, reprezentând venitul minim lunar asigurat, respectiv contribuţia minimă lunară” – precizează Mihaela Vasil, director al CJP Arad.

Prevederi legale

Conform prevederilor art. 16 din Legea 6/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013 este de 2.223 lei. În conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi Legii 6/2013, cota de contribuţie de asigurări sociale pe anul 2013 pentru condiţii normale de muncă este de 31,3%.

Legea 263/2010, prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 778 lei şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia, respectiv 11.115 lei.

Carnet de muncă

Persoanele care au depus carnetul de muncă la Casa Judeţeană de Pensii Arad şi nu l-au ridicat sunt rugate să se prezinte la sediul CJP pentru a intra în posesia carnetului de muncă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !