15 ani de când Regele s-a întors la Săvârşin

De Diana Dutu
8Comentarii
15 ani de când Regele s-a întors la Săvârşin
© SURSA FOTO: www.romaniaregala.ro
Este una dintre cele mai importante sărbători ale Familiei Regale de astăzi, alături de revenirea Majestăţii Sale la Palatul Elisabeta.

La 1 iunie 2001, Regele Mihai s-a întors la Domeniul Regal de la Săvârșin. Tot atunci, Regina Ana și Principesa Moștenitoare pășeau pentru prima dată în viața lor în parcul și casa de la Săvârșin – locuri pe care le știau locul doar din povestirile amănunțite ale Regelui. Majestatea Sa a ținut minte, timp de cincizeci și trei de ani, fiecare detaliu al casei și parcului ce au oferit frumusețe, pace și bucurie Reginei-mamă Elena și Regelui Mihai, în anii 1940. Paştile şi Crăciunul ultimilor 15 ani, verile, iernile și multe zile de primăvară și toamnă au fost petrecute de membrii Familiei Regale pe Domeniul Regal de la Săvârşin. Dar n-au fost doar ani de tihnă.

Lucrări

Între anii 2007-2015 s-a muncit serios la renovarea clădirii istorice de pe Domeniul de la Săvârşin. Satul Regal (ansamblul de clădiri și curtea de la intrarea pe domeniu) a fost restaurat în mare parte, având acum curtea pavată cu granit. Şase din cele opt clădiri au fost complet refăcute, cu materialele și metodele epocii: Casa Musafirilor, Muzeul Regal al Automobilului, Casa Intendentului, Casa Tehnică, Centrala Termică și Spălătoria-călcătorie. Au rămas încă de restaurat Magazinul de suveniruri (fosta Casă Electrică) și Casa Ceaiului. În parcul regal a fost restaurat Micul Pavilion și Grajdul Vechi, două construcții care datează din anii 1780.

Un amplu proces de refacere a parcului regal a fost început, în anul 2015. Proiectul este de lungă durată și minuțios, constând în înlăturarea copacilor și a plantelor care au crescut spontan, precum și punerea la loc a speciilor rare, dispărute.

Continuare

Principesa Moștenitoare Margareta dorește să ducă mai departe, cu aceeași rigoare și minuțiozitate a detaliului, renovarea completă a Satului Regal, care va cuprinde și Muzeul Regal de Artă Contemporană, construcția Oranjeriei și a Micii Biserici în parcul regal, restaurarea Casei Grădinarului și a Casei Stuparului, precum și reconstrucția celor patru case țărănești, aflate acum într-un avansat proces de deteriorare.

Proiecte

Prin intermediul Asociației de Dezvoltare Durabilă pe care a fondat-o în acești cincisprezece ani, Principesa Moștenitoare dorește să vadă realizate trei mari proiecte: *Satul Regal al Meșteșugurilor (cu ateliere de tâmplărie, faianță, fier forjat, broderie, sculptură și pictură, mobilă, alamă și argintărie, croitorie); *Proiectul Caselor Sociale, un spațiu în comună unde să se ofere locuințe modeste dar confortabile celor cu probleme serioase de sănătate sau de familie; *Refacerea Parcului Regal, proiectat în anul 1850 de Heinrich Nebbien, unul dintre cei mai mari arhitecți de grădini ai Europei mijlocului de secol XIX-lea.

Pentru public

Aniversarea de 15 ani găsește Domeniul Regal Săvârșin cu multe proiecte în plină derulare. Potrivit www.romaniaregală.ro, există speranțe ca, la 10 mai 2017, Satul Regal (partea de la intrarea pe domeniu) să fie deschisă publicului. Odată cu aceasta, parcul regal ar putea fi și el vizitat, după un program stabilit pe ore și pe zile, în perioada mai-octombrie a fiecărui an.

Oaspeţi de seamă

În ultimii 15 ani, au venit să petreacă momente de tihnă la Castelul din Săvârşin Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Astrid și Principele Lorenz ai Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (fiica Principesei Ileana) și soțul ei, baronul Hanns von Holzhausen. Au venit la Săvârșin personalități politice, diplomați, oameni de cultură și artă, reprezentanți de frunte ai societății civile, invitați străini de toate profesiile.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor