150 de ani de la abdicarea domnitorului Al.I. Cuza

De d.o
150 de ani de la abdicarea domnitorului Al.I. Cuza
În urmă cu 150 de ani, la ora 2 din noaptea de 11 februarie 1866, mai mulţi conspiratori înarmaţi au pătruns în camera domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi l-au silit să semneze actul de abdicare de la domnia Principatelor Unite. Cuza nu s-a opus, a semnat actul, rostind: “Dea Domnul să-i fie ţării mai bine fără mine, decât cu mine”. În zilele următoare a părăsit definitiv România mergând în Germania, unde a murit în anul 1873, la vârsta de 53 de ani.

Cum s-a ajuns la această situaţie, în care Prinţul Unirii să nu mai fie dorit pe tron? După cum spunea Mihail Kogălniceanu: “Nu greşalele, ci faptele lui mari i-au adus pieirea”.
Imediat după realizarea unirii Moldovei cu Ţara Românească, Cuza a pornit un lung şir de reforme pentru unificarea efectivă a instituţiilor celor două Principate şi pentru modernizarea noului stat românesc. Acţiunile lui au mulţumit poporul de rând, ţărănimea a primit pământ, intelectualii şi funcţionarii au căpătat valoare şi au luat avânt relaţiile de producţie capitaliste. A lovit însă în biserică şi în marea boierime, care şi-au pierdut o parte din privilegiile feudale pe care le aveau până atunci. Pe de altă parte, unii tineri burghezi doreau reforme şi mai ample, pe care Cuza nu le putea face decât treptat. S-a creat astfel o alianţă anti Cuza, formată din marea boierime conservatoare şi radicalii liberali conduşi de C.A. Rosetti, alianţă numită “Monstruoasa Coaliţie”, care sabota orice iniţiativă legislativă a domnitorului. De aceea, la 2 mai 1864 Cuza organizează o consultare populară, un plebiscit (referendum), în urma căruia i se atribuie puteri ce depăşesc cadrul unei monarhii constituţionale, democratice.

La mai puţin de doi ani de regim personal, duşmanii lui reuşesc să atragă de partea lor pe patru dintre cei cinci comandanţi ai regimentelor militare din Capitală, inclusiv pe comandantul Gărzii Palatului domnesc, fiind astfel posibilă lovitura de stat prin care a fost înlăturat Cuza de la domnie.
Despre ce a urmat şi cum a ajuns Carol de Hohenzollern-Sigmaringen principe domnitor în România, într-un material următor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !