1,6 milioane de lei pentru acoperișul Primăriei

De Diana Dutu
1,6 milioane de lei pentru acoperișul Primăriei
Aleșii locali au aprobat proiectul privind reabilitarea învelitoarei şi şarpantei la clădirea Primăriei Arad.

Stoparea degradării în timp a impunătoarei clădiri-monument istoric de la Kilometrul zero a fost principalul argument care i-a convins pe consilierii locali municipali să aprobe proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Reabilitare învelitoare şi şarpantă la clădirea Primăriei Municipiului Arad”. Așadar, acoperișul Palatului Administrativ va fi înlocuit.

Problemele actuale

„Acoperişul clădirii este de tip şarpantă dulgherească din lemn de răşinoase conţinând următoarele elemente: scaune, cleşti, contrafise, grinzi, popi, căpriori, asterială partial, lateţi. Învelitoarea este compusă din ţiglă ceramică şi tablă zincată. Aticul este înalt de 1,75 m şi prezintă degradări la nivelul tencuielii, exfolieri datorită umidităţii şi pete de săruri. Acoperişul este alcătuit din 4 turnuri la extremităţi în 4 ape, un turn principal în 4 ape, cu şarpantă din lemn şi acoperite cu tablă zincată. Restul învelitorii este în 14 ape, cu şarpantă din lemn şi ţiglă ceramică. Se prezintă luminatoare, care sunt degradate din cauza umidităţii, tâmplăria lor fiind din lemn. Chepengurile pentru accesul pe acoperiş sunt din tablă. Înspre curtea interioară se poate observa construcţia unei anexe ce conţine casa liftului în urma dotării clădirii cu acest dispozitiv. Acoperişul acestuia se continuă din învelitoarea inițială a clădirii, pe bază de ţiglă ceramică, păstrând specificul monumentului. Pentru accesul pe acoperiş este prevăzută o pasarelă la coama acestuia, care din cauza intemperiilor este degradată, fiind din lemn. Se prezintă jgheaburi colectoare din fâşii de tablă la marginea învelitoarei, continuându-se cu burlane pentru colectarea apelor pluviale. Deteriorarea acestora a dus la infiltraţii şi degradarea structurii de rezistenţă a podului, având influenţa în timp în degradarea elementelor de clădire” – se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre.

Ce lucrări se vor realiza

Potrivit proiectantului, reabilitarea învelitoarei şi şarpantei la clădirea Primăriei Municipiului Arad ar urma să coste 1.620.133,92 de lei. Finanţarea se va face din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condițiile legii.

Care sunt lucrările care se vor realiza? Se va înlocui integral învelitoarea, atât cea din ţiglă ceramică, cât şi cea din tablă împreună cu accesoriile acesteia. Se va monta astereală pe întreaga suprafaţă a învelitorii. Se vor înlocui luminatoarele a căror folie nu mai există din cauza intemperiilor şi păsărilor, cu luminatoare ce au foaie PVC, iar în cazul chepengurilor se vor monta de tip metalic sau trape de acoperiş cu deschidere la 90 de grade, din foaie de tablă cu membrană PVC. În cazul şarpantei se vor înlocui elementele lemnoase afectate de umiditate. Refacerea finisajelor şi eliminarea umidităţii prin refacerea elementelor acoperişului. Se vor înlocui jgheaburile şi burlanele, împreună cu colectorul din tablă de pe acoperiş, rezultând o mai bună colectare a apelor pluviale astfel se elimină umiditatea şi infiltraţiile din elementele structurale ale clădirii. Se vor desface şi înlocui scările pentru accesul pe acoperiş, totodată şi podina de pe coama acoperişului şi mâna curentă metalică. Se vor înlocui podina şi mâna curentă din lemn dispusă peste grinzile interioare existente. Se va igieniza suprafaţa podului, se vor ignifuga şi fungicidiza elementele lemnoase din compoziţia şarpantei.

Şase luni

Durata de execuţie a proiectului, conform graficului propus de către proiectant este de șase luni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !