16 primării din judeţul Arad intră în grevă generală

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
11Comentarii
16 primării din judeţul Arad intră în grevă generală
Sindicaliştii din administraţia publică nu au ajuns la un consens cu Guvernul. 16 primării din judeţul Arad intră marţi în grevă generală.

Dacă aveţi vreo treabă pe la primărie în ziua de marţi, verificaţi dacă angajaţii de acolo nu au intrat în grevă generală. Pentru că sindicaliştii din administraţia publică anunţă că negocierile cu Guvernul au eşuat, aşa că vor continua protestele începute săptămâna trecută. Dar, dacă săptămâna trecută au făcut doar o grevă de avertisment de o oră, marţi, 12 iulie, va fi grevă generală în primării. Pe lista primăriilor din Arad care sunt afiliate Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie se află Beliu, Craiva, Ghioroc, Păuliş, Pleşcuţa, Secusigiu, Seleuş, Semlac, Şeitin, Şepreuş, Şicula, Şimand, Tauţ, Ususău, Vinga şi Zerind. În niciuna dintre aceste primării nu se va lucra marţi. Sindicaliştii au decis să continue protestele după ce, deşi au negociat cu reprezentanţii Ministerului Muncii, au fost „traşi în piept”, minţiţi de funcţionarii de la Bucureşti.

Acte modificate

Liderii de sindicat spun că negocierile au avut loc în data de 8 iulie, au început la ora 15:00 şi s-au finalizat după ora 22:00. „Până la ora 21:00 am reuşit să convenim asupra unui acord de suspendare a grevei, acesta conţinând următoarele elemente: referitor la norma de hrană şi tichetele de vacanţă, Ministrul Muncii se angaja ca în prima şedinţă de guvern după terminarea vacanţei parlamentare – 07.09.2016 – să promoveze un act normativ care să reglementeze acordarea acestora pentru salariaţii din administraţia publică locală. Referitor la creşterea salarială, s-a stabilit că, începând cu data de 15 iulie, vor fi demarate discuţiile pentru legea unitară de salarizare, pornind de la principiile Legii nr. 284/2010 şi valoarea punctului de referintă 1250. În cadrul acestei legi, administraţia publică locală din România urma a fi considerată o ramură prioritară, deoarece este necesară reducerea discrepanţelor salariale în raport cu celelalte sectoare bugetare.

După ce am convenit asupra formei finale a acordului şi i-am adus unele corecturi de natură tehnică, acesta a fost trimis spre printare pentru a fi semnat de către toate părţile implicate în negociere. În momentul în care ne-a fost returnat pentru a fi semnat, acesta nu mai conţinea nicio referire la cele convenite, lipseau termenele clare de finalizare şi angajamentele ferme. În schimb, a fost introdus un angajament al reprezentanţilor Guvernului României de formare al unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea acordării drepturilor solicitate. Din aceste considerente şi datorită lipsei de seriozitate a reprezentanţilor Guvernului României în a soluţiona problemele grave cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, FNSA va continua acţiunile de protest şi va organiza, în data de 12.07.2016, grevă generală cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile”, anunţă Tiberiu Negrei, lider sindical care are în aria lui de acoperire şi primăriile din judeţul Arad.

Urmează altă grevă

Dar nu faptul că marţi va fi grevă generală în primării este vestea cea mai proastă. Şi asta pentru că miercuri angajaţii din administraţie se vor întoarce la birouri. Însă, dacă Guvernul nu le va lua în considerare solicitările, angajaţii din primării vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Şi asta din data de 19 iulie. Odată declanşată greva generală, nu se ştie momentul în care cei din primării se vor întoarce la lucru.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor