MEDIQA şi Alexandra Olteanu, nutriţionist dietetician vă recomandă: MEATLESS FRIDAY – VINEREA FĂRĂ CARNE

Reactualizat la:
MEDIQA şi Alexandra Olteanu, nutriţionist dietetician vă recomandă: MEATLESS FRIDAY – VINEREA FĂRĂ CARNE
Ultimul secol a adus schimbări majore în stilul de viaţă a lumii industrializate, mai ales în ceea ce priveşte obiceiurile şi preferinţele alimentare. Foarte mulţi urmează azi un stil de viaţă sedentar însoţit de o dietă cu un conţinut caloric excesiv, bogată în produse de origine animală sau produse procesate şi rafinate. Toate acestea au condus la dezechilibre nutriţionale şi la apariţia aşa-numitelor “boli ale civilizaţiei”.

„Esti ceea ce mănânci” nu se reflecta doar în kilogramele în plus, ci şi în aspectul tenului, în starea de spirit, în starea generala de bine a organismului. Daca ştii cum să te alimentezi corect îţi poţi păzi organismul de o mulţime de rele.

Pentru a susţine acest mod de viaţă sănătos, în Occident au apărut tot felul de noi campanii care să-l ajute pe omul de rând. O astfel de mişcare globală ajunge şi la noi în ţară şi anume, o zi pe săptămână fără carne. Dacă la americani o întâlnim sub Meatless Monday (lunea fără carne), la noi pentru a o lega de tradiţia ortodoxă de a posti miercuri şi vinerea, s-a transformat în Meatless Friday – Vinerea fără carne.

De ce o zi pe săptămână fără carne când la noi e cunoscut faptul că nu există legumă mai bună ca porcul? Iată câteva motive:

Alegerile tale culinare sunt mai sănătoase; nu mai mănânci carne, automat balanţa se înclină în favoarea fructelor şi legumelor (adică creşti aportul de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi);

Efecte benefice pe sănătate: necesarul de proteine este mai scazut la adult si mai ales la varstnic unde o alimentatie cu un continut proteic mai scazut vine sa sustina sanatatea rinichiului. Totuşi, să nu uităm că există numeroase studii care atestă faptul că vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat. Mai mult femeile vegetariene se pare că îşi cresc speranţa de viaţă în medie cu 5 ani;

Motive ecologice: prevenirea defişărilor, degradării solului, zonelor moarte din oceane, ca să nu mai vorbim de poluarea aerului şi a apei, iar lista poate continua.

Aşadar, vineri mâncăm fără carne ?!?

Mediqa final

Taguri: , ,