1,8 milioane lei despăgubiri pentru porcii uciși preventiv

De Andreea Pintea
1Comentariu
1,8 milioane lei despăgubiri pentru porcii uciși preventiv
DSVSA a întocmit un total de 323 de dosare pentru despăgubirile aferente porcilor uciși preventiv în campania de luptă cu pesta porcină africană.

ARAD. Aradul se confruntă în continuare cu extinderea pestei porcine africane. Potrivit unui raport publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la nivelul județului Arad sunt 32 de focare, dintre care 2 focare în exploatații de tip A și 59 de cazuri la mistreți. În acest context, DSVSA Arad a cerut Instituției Prefectului județ Arad convocarea C.L.C.B. (Centrul Local de Combatere a Bolilor) pentru a analiza situația la zi în județ, luându-se o serie de hotarâri.

„Am decis intensificarea vânătorii la mistreț precum și la șacali, cioara grivă, coțofană în fondurile de vânătoare în care evoluează pesta porcina africană până la eliminarea acestora. In fondurile de vânătoare în care nu evoluează pesta porcină africană trebuie asigurate de către gestionarii fondurilor de vânătoare reducerea drastică a efectivelor de mistreți la 0,5 cap/kmp. De asemenea, s-au transmis atenționări tuturor primăriilor de a se aproviziona cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție pentru a se putea interveni și pentru a identifica locațiile necesare îngroparii cadavrelor în caz de apariție a bolii”, a punctat dr. Viorel Agud, director DSVSA Arad.

Sfaturi în gospodării

„Pentru a preveni introducerea bolii în gospodăriile populației recomandăm dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport care ies cu recoltă din câmp, ținând cont de faptul că acestea pot fi infectate de la mistreții care au fost în culturi”, a mai arătat dr. Agud.

Directorul DSVSA Arad a ținut să precizeze că „evoluția bolii este în permanentă monitorizare prin examene clinice și de laborator la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Insistăm asupra faptului că omul este unul din principalii vectori, de aceea crescătorii de porci sunt sfătuiți să respecte măsurile de maximă biosecuritate din exploatația proprie”.

În ceea ce privesc despăgubirile, DSVSA Arad a întocmit un număr de 323 dosare de despăgubire, în valoare de 1.824.420 lei pentru porcii uciși preventiv care au fost aprobate urmând ca în scurt timp să se aloce fondurile solicitate.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor