20 de milioane de euro pentru regenerare urbană!

De Diana Dutu
19Comentarii
20 de milioane de euro pentru regenerare urbană!
© Mai multe locuri de parcare şi mai multe spaţii verzi între blocuri FOTO: VALENTIN GORAN
Consilierii locali municipali au aprobat luni contractarea creditului de 20.000.000 euro de la BERD. Cu acești bani se vor amenaja parcări, căi de acces, trotuare, spații verzi, locuri de joacă și de recreere în zonele de blocuri construite în perioada comunistă.

Nu a fost linişte, luni, în şedinţa CLM, iar asta s-a datorat, în principal, împrumutului de 20.000.000 de euro pe care municipalitatea vrea să îl ia de la BERD pentru a finanţa proiectul „Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi Centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad”. Primarul Gheorghe Falcă a făcut referire la importanţa acestui proiect încă din startul şedinţei CLM, precizând totodată că regenerarea urbană nu putea fi finanţată prin fonduri europene.

Dorinţa aleşilor PSD

Imediat după aprobarea ordinii de zi, consilierul PSD Adrian Todor a propus retragerea acestui proiect (alături de alte trei) de pe ordinea de zi. Propunerea a fost respinsă şi, cu toate acestea, a fost reiterată puţin mai târziu, cu ocazia intervenţiei consilierului Anca Stoenescu la momentul votării proiectului.

Practic, consilierii PSD au dorit să propună amânarea acestui proiect până la începutul anului viitor, pentru a vedea care e execuţia bugetară la final de 2016, astfel încât să fie evitată contractarea împrumutului de 20.000.000 de euro. De altfel, aleşii social-democraţi au insistat pe ideea că ei nu au nimic împotriva regenerării urbane, nu sunt împotriva trotuarelor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă, dar nu sunt convinşi de oportunitatea împrumutului, despre care cred că „nu e binevenit pentru arădeni”.

Răspunsul primarului

Primarul Gheorghe Falcă a explicat că amânarea proiectului pentru anul 2017 ar conduce la amânarea tuturor procedurilor pentru realizarea investiţiei, iar asta implică şi depăşirea unor termene precum valabilitatea studiului de fezabilitate, spre exemplu.

Cu ocazia intervenţiei sale pe subiect, edilul a mai evidenţiat inconsecvenţa social-democraţilor arădeni care, în vechiul mandat, au votat proiectul privind regenerarea urbană și finanțarea acestuia prin împrumut de la BERD, iar acum au schimbat macazul. „Sunt încântat că PSD nu doreşte să realizăm un proiect care aduce confort cetăţenilor. Dar nici nu e nevoie ca PSD să susţină acest proiect, de altfel PSD nu a susţinut niciodată marile proiecte din Arad. Accept cu drag că aţi ales să nu votaţi proiectul” – li s-a adresat Gheorghe Falcă aleşilor PSD, în plenul şedinţei CLM de luni.

Proiectul

În ciuda contrelor dintre Putere şi Opoziţie, proiectul a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. Practic, s-a aprobat „încheierea de către Municipiul Arad cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Contractului de Credit cu privire la acordarea unei finanţări rambursabile externe în valoare de maximum 20.000.000 euro care va fi rambursată în 18 rate semestriale egale (sau egale într-o cât mai mare măsură) la fiecare Dată de Plată a Dobânzii (astfel cum acest termen este definit în Contractul de Credit), începând cu Data de Plată a Dobânzii care urmează imediat după cea de-a treia aniversare a datei Contractului de Credit şi în totalitate la data de 18 iunie 2028, care se va acorda în scopul implementării unui sistem de administrare a parcărilor modern, integrat, precum şi a investiţiilor asociate acestuia, astfel cum se propune spre desfăşurare prin proiectul «Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi Centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad»”.

De asemenea, s-a aprobat proiectul Contractului de Credit dintre BERD şi Municipiul Arad, precum şi „garantarea de către Municipiul Arad a obligaţiilor sale de plată a tuturor sumelor datorate şi plătibile în baza Contractului de Credit şi a oricăror alte obligaţii prevăzute în Acordurile de Finanţare (astfel cum acest termen este definit în Contractul de Credit), prin intermediul unui Contract de Ipotecă asupra Veniturilor şi Conturilor având ca obiect constituirea unei ipoteci mobiliare asupra veniturilor proprii ale Municipiului, aşa cum sunt definite în Legea Finanţelor Publice Locale, şi asupra conturilor Municipiului în care asemenea venituri sunt încasate, în condiţiile şi termenii prevăzute în respectivul contract şi al unui Contract privind Contul Escrow al Serviciului Datoriei având ca obiect reglementarea finanţării, administrarea şi controlul asupra contului escrow al serviciului datoriei, cele două contracte urmând a se încheia între Municipiul Arad si Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare la o dată ulterioară, astfel cum se prevede în Contractul de Credit.”

Prin votul consilierilor, primarul Gheorghe Falcă a fost împuternicit să semneze, în numele Municipiului Arad, Contractul de Credit cu BERD.

Cronometru

Spiritele s-au încins şi mai mult în şedinţa CLM de luni odată ce consilierul PSD Adrian Todor a decis să-i ofere primarului un cronometru pentru a respecta cele 30 de secunde acordate prin regulament prezentării unor amendamente. „Nu facem circ aici. Circul este pentru stradă. Aceasta nu e o instituţie pentru circ” – a răspuns Gheorghe Falcă, vizibil deranjat de gestul social-democraţilor. Cu atât mai mult cu cât aceştia nu au propus niciun amendament – nici la proiectul privind regenerarea urbană, nici la celelalte…

Gheorghe Falcă: „Sunt dezamăgit de ceea ce am văzut astăzi în atitudinea noilor reprezentați ai PSD în Consiliul Local”19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor