2019: ordine de protecție cât pentru un an

De Ioana Costas
2019: ordine de protecție cât pentru un an
© Se solicită tot mai multe ordine de protecție Foto: FAN
Trei luni cât un an! În primele luni ale acestui au fost înregistrate cereri de ordine de protecție cât aproape pentru întreg anul 2018.

Datele statistice cu privire la cererile pentru emiterea ordinelor de protecţie înregistrate pe rolul judecătoriilor aflate în circumscripţia teritorială a Tribunalului Arad pentru primele trei luni ale acestui an, cât și pe întreg anul 2018, arată că cifrele sunt aproape egale. Adică numărul ordinelor de protecție emise până acum sunt aproape la egalitate cu cele emise pe întreg anul trecut. Și asta se datorează, în mare parte, faptului că începând cu 28 decembrie 2018 – conform Ordinului nr. 146/2578/2018 din data de 11 decembrie 2018, privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști, emis de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Muncii și Justiției Sociale – organele de poliție pot emite ordin de protecție provizoriu pentru 5 zile. În cursul anului 2018, pe rolul Judecătoriei Arad au fost înregistrate 67 cereri pentru emitere ordin de protecţie, toate formulate de către victime, din care un număr de 40 de cereri au fost admise, 18 cereri au fost respinse, iar în 9 cauze instanţa a luat act de renunţarea la judecată.

În acest an, pe rolul Judecătoriei Arad au fost înregistrate deja 44 de cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care 17 cereri formulate de persoane fizice, iar 27 de cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad. La Judecătoria Ineu, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 11 cereri pentru emiterea de ordin de protecţie, toate formulate de către victime, din care 6 cereri au fost admise şi 5 cereri au fost respinse. În acest an, pe rolul aceleiași instanțe au fost înregistrate deja 10 cereri pentru emitere ordin de protecţie, 3 dintre cereri fiind formulate de persoane fizice, iar 7 întocmite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu. Din cele 3 cereri formulate de persoane fizice, a fost admisă o cerere, iar 2 cereri au fost respinse, iar din cele 7 cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, 4 cereri au fost admise, o cerere a fost respinsă şi în 2 cauze instanţa a luat act de renunţarea la judecată.

Niciuna pe rol, la Gurahonț

Pe rolul Judecătoriei Chişineu Criş au fost înregistrate, în 2018, 10 cereri pentru emitere de ordin de protecţie, toate formulate de către victime, din care 7 cereri au fost admise şi 3 cereri au fost respinse. În acest an, pe rolul Judecătoriei Chişineu Criş au fost înregistrate 7 cereri pentru emitere ordin de protecţie, din care 2 au fost formulate de persoane fizice – ambele admise şi 5 cereri formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş, din care 2 au fost admise şi 3 cereri respinse. La Judecătoria Gurahonţ au fost înregistrate anul trecut 5 cereri pentru emitere ordin de protecţie, toate formulate de către victime, din care niciuna nu a fost admisă, 3 cereri fiind respinse, iar în 2 cauze instanţa luând act de renunţarea la judecată. În acest an, la aceeași judecătorie s-au înregistrat deja 6 cereri pentru emitere ordin de protecţie, toate formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ, 3 cereri fiind admise, în timp ce în 3 cauze instanţa a luat act de renunţarea la judecată. În una din cele trei cauze admise s-a formulat apel, care a fost admis de Tribunalul Arad, în sensul că instanţa a luat act de renunţarea la judecată.

19 la 1, la Lipova

În 2018, la Judecătoria Lipiva au fost înregistrate cele mai multe cereri pentru emiterea de ordine de protecție, comparativ cu celelalte instanțe din județ: 19. Toate cererile au fost formulate de către victime. Din totalul de 19 cereri, 14 au fost admise, o cerere a fost respinsă şi în 4 cauze instanţa a luat act de renunţarea la judecată. În acest an, la Judecătoria Lipova a fost înregistrată o singură cerere pentru emitere ordin de protecţie, formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova, care a fost admisă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !