2020: Bătălia celor sub 40?

De Andreea Pintea
5Comentarii
2020: Bătălia celor sub 40?
Au trăit Revoluția din 1989 ca tineri puștani sau poate unii dintre ei nici nu au prins vreo zi sub regimul comunist. Dar, acum, a venit vremea lor. Generația sub 40 de ani va prelua fără niciun dubiu frâiele clasei politice, va încerca să se impună și să facă, dacă îmi e permisă comparația, o nouă revoluție. Nu va fi cu sânge sau cu mitraliere. Va fi o revoluție „de catifea”.

Și aici mă refer, în mod special, la schimbarea tot mai evidentă în ceea ce privește alegerea unui candidat de primar, în Arad. Dacă până acum vreo 8 ani, poate chiar și în urmă cu 4 ani, numirea unui tânăr ca viitor candidat de primar ar fi putut părea hilară, considerându-se că alegătorii caută oameni cu experiență, oameni cu notorietate și cunoscuți, în 2020 situația va fi cu totul alta.

Ne așteaptă o campanie unde principalii actori vor fi tinerii. Avem un candidat asumat de PNL, în persoana lui Sergiu Bîlcea, avem o campanie de identificare a unui candidat din partea USR – cel mai probabil unul tot sub 40 de ani, avem și câțiva tineri care și-au exprimat deja dorința de a intra în cursa pentru Palatul Administrativ – Alexandru Șipoș, un arădean de 26 de ani, fiind unul dintre ei. În acest moment singurul candidat care ar fi dintr-o altă generație, ar putea fi Mihai Fifor – asta dacă PSD Arad nu va veni la rândul său cu un candidat „sub 40”.

Și schimbarea politică se simte prin toate structurile partidelor. În urmă cu mai puțin de o lună un tânăr arădean, Iulian Stana, a fost propulsat în funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului, acesta fiind doar ultimul exemplu de tineri care încep să fie împinși în prima linie a partidelor. Ce putem înțelege? Că partidele au înțeles că e nevoie de schimbare, nu doar în organizațiile interne, ci și în imaginea pe care o vor prezenta alegătorilor. Succesul USR și prezența masivă a tinerilor la vot la ultimul scrutin a dat semnalul de care, poate, tinerii aveau nevoie. Că nu e de ajuns să stea pe margine și să comenteze, că nu e de ajuns să creeze evenimente și petiții în mediul online, și că dacă vor într-adevăr să facă o schimbare trebuie să o iasă în față, să facă politică.

Cum va arăta campania locală din 2020? Cu siguranță va fi una așa cum n-am mai avut, cu metode de promovare și strategii de marketing noi, inovatoare. Câtă putere vor avea tinerii să convingă marea masă a votanților, cea a alegătorilor între 35-60 de ani, e încă o necunoscută. Dar, cel mai probabil anul 2020 e anul în care politica va intra într-o nouă etapă: cea a politicienilor post-decembriști.

Anul 2020 va fi anul schimbării de generații în politică. Se pregătește asaltul celor „sub 40”5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor