Îngrijorător: deficit uriaş de medici

19Comentarii
Îngrijorător: deficit uriaş de medici
ARAD – Potrivit statisticilor, deficitul personalului medical se îndreaptă cu paşi repezi spre 50 la sută.

Sistemul sanitar este aproape în colaps, iar datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) ne confirmă (pentru a câta oară) acest lucru. Din informaţiile deţinute de către DSP, deficitul personalului medical în judeţul nostru este unul fără precedent. „Din datele deţinute de DSP Arad la data de 1 martie 2010, pentru anul 2010, rezultă faptul că deficitul medicilor în judeţul nostru este de 37 la sută”, susţine Dana Negru, director în cadrul DSP. Potrivit statisticilor, în cursul anului 2009 au părăsit sistemul 21 de medici, dintre care trei au plecat să lucreze în străinătate. Mai gravă este situaţia în ceea ce priveşte asistentele medicale. Deficitul în cazul acestora este uriaş: 44 la sută pentru anul în curs. Situaţia pare să degenereze, ţinând cont că în fiecare an sistemul sanitar românesc este părăsit pentru alte locuri de muncă, în sistemul privat sau în ţări din Occident. Numai în anul 2009, în judeţul Arad, 46 de asistente au ales să renunţe la locul de muncă deţinut în unităţile medicale arădene. Dintre acestea, două au plecat la muncă în străinătate. În plus, 48 de asistente au contractul de muncă suspendat, fiind în concedii maternale.

La fel la UPU

Mai grav este că aceste procente se aplică inclusiv personalului din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU). Dacă deficitul de personal va creşte în continuare, s-ar putea ajunge în inedita (şi nefericita) situaţie ca UPU să nu mai poată asigura continuitate şi gărzi non-stop.

Posturi blocate

Problema cea mai mare este faptul că, deşi zeci de medici şi asistente părăsesc sistemul anual, momentan angajările sunt blocate. În încercarea de a face economii, Guvernul intezice angajarea medicilor.

JA-A.G.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor