„Întotdeauna mi-a plăcut să fiu cel mai bun”

„Întotdeauna mi-a plăcut să fiu cel mai bun”
Interviu cu Alexandru Tomescu, câştigătorul viorii Stradivarius Elder Voicu.

Adevărul: Ai susţinut primul recital pe vioara Stradivarius Elder Voicu, la Sala de Concerte „Mihail Jora” a Societăţii de Radiodifuziune. Cum a fost această primă experienţă?

A.T: A fost un moment pe care l-am aşteptat îndelung, nu doar eu, ci şi melomanii, iubitorii de muzică m-au întrebat când se va întâmpla şi iată că a venit momentul. A fost o experienţă greu de descris în cuvinte pentru că nu am mai avut plăcerea de a cânta pe un astfel de instrument, într-o sală mare. Instrumentul acesta oferă nişte posibilităţi net superioare, adică nu se poate compara cu celelalte viori şi acum pot spune că am toate resursele pentru a deveni violonistul care vreau eu să devin.

Adevărul: La cei 31 de ani, ai în palmares 26 de premii obţinute la concursuri internaţionale şi peste 180 de recitaluri şi concerte în ţară şi străinătate. Se spune că eşti muzicianul secolului XXI.

A.T.: Întotdeauna mi-a plăcut să fiu cel mai bun şi lucrez în continuare pentru asta. Este un parcurs care nu se va sfârşi niciodată. Este un proces continuu de perfecţionare cu tine însuţi. Este o chestiune statică ce trebuie reînnoită în fiecare zi, cu fiecare concert, cu fiecare notă pe care o cânţi. De aceea muncesc foarte mult în continuare.

Adevărul: Pe scena Palatului Cultural au urcat, de-a lungul timpului mari nume ale muzicii universale: Richard Strauss, Bela Bartok, George Enescu, cel care a şi primit în anul 1931 titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului. Crezi în providenţă?

A.T.: Totdeauna. Pe lângă un bun violonist, un bun artist, pe lângă muncă trebuie şi un strop de noroc. Au fost momente când m-am simţit într-adevăr cel ales.

Adevărul: Câteva impresii despre Arad?

A.T.: Mă bucur foarte mult că am ocazia să cânt în superba sală a Palatului Cultural, este o scenă pe care o ştiu de mulţi ani, care îmi este foarte dragă şi unde acum am o deosebită plăcere să cânt cu această vioară celebră.

Carte de vizită:

• 1983 – 1995 – Liceul de muzică „George Enescu” Bucureşti

• 1995 – 1999 – Conservatorul din Bucureşti

• 2000 – Southern Methodist University, Dallas, Texas

• 2001- Ecole Superieure de Musique, Sion, Elveţia

• Din 1 decembrie 2002 – solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio

L.F.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !