22 de angajatori de rea-credinţă, sancționați de ITM Arad

De Diana Dutu
3Comentarii
22 de angajatori de rea-credinţă, sancționați de ITM Arad
Pentru că au refuzat să elibereze salariaţilor sau foştilor salariaţi certificate din Revisal (adeverinţe de vechime).

În primele patru luni ale acestui an, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad s-au înregistrat 345 de solicitări de eliberare a unor adeverinţe de vechime în muncă. În mod normal, aceste adeverinţe (certificate din Revisal) se solicită angajatorilor sau foştilor angajatori. Însă mulţi dintre aceştia refuză să le elibereze în ciuda faptului că legea îi obligă să facă acest lucru. Pentru astfel de situaţii, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16.900 lei.

Gratuit vs. taxă

Spre deosebire de situaţia în care adeverinţa de vechime se solicită de la angajator/fost angajator şi cea în care se solicită de la ITM Arad există diferenţă, în sensul că, potrivit Ordinului 826/2014, ITM Arad percepe o taxă de eliberare de 20 de lei, pe când angajatorii au obligaţia de a elibera gratuit adeverinţa de vechime.

„Pe această cale, recomandăm cetăţenilor de a solicita, în scris, angajatorilor sau foştilor angajatori, adeverinţa de vechime, iar în situaţia în care aceştia refuză au posibilitatea de a reclama agenţii economici de rea-credinţă, la sediul ITM Arad, situat pe strada Episcopiei, nr.11–13, camera 1, parter” – spune Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.

Potrivit legii, agenţii economici pot fi sancţionaţi cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei.

Prevederi legale

Odată cu trecerea la evidenţierea electronică a vechimii în muncă, s-a instituit în sarcina fiecărui angajator obligativitatea de a înfiinţa şi un registru general de evidenţă a salariaţilor (01.08.2011). Însă, pe lângă această obligaţie, potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 34 alin. 5 din Legea 53/2003), la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

De asemenea, potrivit art. 8 alin 3 din HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional. Articolul 8 alin. 4^2 prevede că la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor