24 de spectacole la Festivalul de Teatru Nou

De Adriana Barbu
24 de spectacole la Festivalul de Teatru Nou
Nouă zile de festival, şase scene şi nu mai puţin de 24 de spectacole pentru arădeni, între 7 şi 15 mai.

Nouă zile pline de spectacole. Aceasta este oferta Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Consiliului Local al Municipiului Arad, care organizează în perioada 7-15 mai 2016 cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou. Iar oferta nu e de ici de colo: din selecţia de anul acesta, realizată de criticul de teatru Claudiu Groza, fac parte spectacole nominalizate la Premiile UNITER, precum The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, producţie a Teatrului UNTEATRU (nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol) şi Pisica verde de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, producţie a Teatrului „Luceafărul” Iaşi (nominalizat pentru cea mai bună regie).

Cine vine în festival în acest an? Vin 24 de spectacole, ce se vor juca pe şase scene. Cele mai multe dintre spectacole, cu accent pe tineri dar şi cu teme sociale. „Prezentând o imagine fidelă a tendinţelor teatrale româneşti actuale, selecţia FITN4 cuprinde şi spectacole cu teme sociale sau care vorbesc despre perioada comunistă. Astfel, Antisocial – un spectacol de Bogdan Georgescu, producţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu – este creat pe baza unui fapt social real, care a provocat un imens scandal mediatic, şi aduce în atenţie un subiect incomod: permanenta transformare şi reinventare a învăţământului românesc şi dezvoltarea unui sistem educaţional viu”, se arată în comunicatul teatrului.

„Tot despre o realitate vorbeşte şi abordarea regizorală a Anei Mărgineanu pe textul scris de Peca Ştefan în «Anul dispărut.1989». Răscolirea în amintirile memoriei colective în căutarea semnificaţiei anului 1989 – anul căderii comunismului – şi repercusiunile acestor frânturi de poveste trăită sau povestită asupra vieţii noastre astăzi sunt temele centrale ale acestui spectacol. Cu insistenţă, asta încearcă să «scoată» la lumină de la public şi actriţa titulară Ilinca Manolache, nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar”, este descrierea altor piese care vor ajunge la Arad la mijlocul lunii mai.

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad va prezenta spectacolul „Vârful aisbergului” de Antonio Tabares în regia lui Theodor-Cristian Popescu, în premieră, în prima zi de Festival. Vor mai fi prezente şi două trupe de teatru din Italia şi Ungaria, cu spectacolele Operastracci şi respectiv Dancing Graffiti.

Ediţia din acest an îi are în prim plan pe tineri şi vine cu unele dintre cele mai apreciate producţii teatrale ale momentului.

Ce spune Bogdan Costea

„Festivalul Internaţional de Teatru Nou de la Arad se află la a patra ediţie şi o spunem cu certitudine că a devenit un brand local cu puternice ecouri în lumea teatrală din România şi din Europa. An de an, selecţionerul festivalului, criticul de teatru Claudiu Groza, dedică o secţiune specială producţiilor unui regizor sau unei teme anume, cum este cazul acestei ediţii de festival. Astfel, în anii precedenţi, secţiunea „Focus” s-a concentrat pe spectacole ce poartă semnătura regizorală a lui Radu Afrim sau Cristian Juncu. În acest an, secţiunea eveniment a festivalului pune lupa pe o problematică actuală din lumea adolescenţilor şi cuprinde nu mai puţin de patru titluri. Focus TeenAGER, căci despre acesta este vorba, grupează spectacole incitante, vii prin subiect şi abordare”, spune despre festival Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

Locaţiile festivalului

Piesele oferite în festival, în perioada 7-15 mai, se vor juca în următoarele spaţii: Sala Mare, Sala Studio şi platoul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, Piaţa „Avram Iancu”, Cafe Boeme Teatru, Club Flex.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !