25 de ani de la prima emisiune bulgară din Arad

De Eugen Rogojan
25 de ani de la prima emisiune bulgară din Arad
Pe 13 aprilie 1992 avea loc prima emisie a unei emisiuni în limba bulgară, la TV ARAD.

Data de 13 aprilie marchează 25 de ani de la momentul difuzării primei emisiuni în limba bulgară, la TV ARAD. Emisiunea a fost moderată de către Petru Rankov. Acesta, de-a lungul anilor, a dezvoltat și prezentat peste 400 de emisiuni în limba bulgară, difuzate atât la TV Arad, cât și la TVR și BNT (televiziunea națională a Bulgariei). După toate aceste lucruri, făcute fără a primi vreo remunerație în schimbul muncii depuse, Petru Rankov a ales să se retragă într-o zonă rurală din județul Cluj.

Petru Rankov a fost premiat în urmă cu niște ani de către Președintele Bulgariei, pentru munca depusă cu scopul promovării culturii bulgare în România. De asemenea, în anul 2004, acesta a obținut Premiul Juriului și Premiul Orașului Balcic, la Festivalul Internațional de Film BALFEST de la Balcic, Bulgaria, pentru documentarul „Bulgarii bănățeni, cea mai veche diasporă”.

Aniversare

Aniversarea despre care vorbim mai sus nu este singura sărbătoare a comunității bulgare din Vinga. În luna iunie, pe data de 12, la Vinga se vor sărbători 125 de ani de la sfințirea Bisericii Romano-Catolice din localitate. Având hramul „Preasfânta Treime”, impozanta biserică a fost ridicată în doar 18 luni, arătând astfel hărnicia și disponibilitatea financiară a comunității bulgare de la acea vreme. Cu prilejul acestui eveniment, la Vinga va fi realizată și o expoziție cu ziare, cărți, reviste, calendare și fotografii tipărite pentru bulgarii bănățeni începând cu anul 1866, din arhiva personală a lui Petru Rankov.

Comunitatea

Populația bulgarilor din județul Arad, așezată în localitatea Vinga, ajunsese în secolul XVIII la un număr de aproape patru mii de suflete, aceștia avenind în zonă în jurul anului 1740. Două dintre cele mai importante nume de bulgari originari din Vinga sunt Eusebius Fermegin (n. 1845) – primul academician al Bulgariei și Stefan Duniov (n.1815) – primul general al armatei Bulgariei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !