3.000 de notificări pentru gheţuş

6Comentarii
3.000 de notificări pentru gheţuş
ARAD. Trotuarele, pericol public pentru trecători; arădenii sunt somaţi că îi aşteaptă amenzi usturătoare.

Aproape 90 de persoane au ajuns la spital în ultimele zile, cu fracturi sau entorse, după ce au căzut pe gheaţă.

Numărul pacienţilor trataţi este de trei ori mai mare faţă de o perioadă obişnuită. La secţia de ortopedie a unităţii medicale s-au prezentat, în fapt, în ultimele două zile, 86 de pacienţi cu fracturi sau entorse, majoritatea fiind copii şi bătrâni.

„Faţă de perioadele obişnuite, când nu este alunecuş, numărul acestor accidente s-a triplat. Spre comparaţie, în urmă cu două săptămâni am avut, în 48 de ore, cel mult 27 de fracturi şi entorse”, a declarat dr. Monica Puticiu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe.

Responsabilitatea curăţării trotuarelor revine proprietarilor, însă mai nimeni, nici măcar pe centru, fie că e vorba de instituţii publice, fie de privaţi, nu s-au îngrămădit să-şi facă curat în faţa casei.

Să facă alţii

Obişnuiţi să facă curat alţii pentru ei, arădenii au aşteptat fie intervenţia autorităţilor, fie topirea gheţii. Pe lege, însă, responsabilitatea vine însoţită de amenzi. Potrivit Primăriei Arad, în horărârea CLM nr. 162/2006, privind gospodărirea localităţii, se regăsesc prevederi legate de curăţarea zăpezii de pe trotuare, amenzile pentru nerespectarea acestor norme variind de la 1.000 la 2.000 de lei.

Poliţia Comunitară nu a dat, până în prezent, nicio amendă localnicilor care nu au curăţat trotuarul din faţa casei şi nu au îndepărtat ţurţurii formaţi pe imobil sau zăpada care ameninţă să cadă peste trecători. Totuşi, angajaţii instituţiei bat de ieri la pas tot Aradul şi împart notificări celor care nu au catadicsit să se mobilizeze. Potrivit directorului Poliţiei Comunitare, Viorica Graur, până ieri la amiază, comunitarii au împărţit nu mai puţin de 3.000 de notificări în toate cartierele iar acţiunea continuă. Mai marii instituţiei speră că notificările îi vor pune în mişcare pe locuitorii urbei.  

Notificarea

Notificările distribuite arădenilor şi agenţilor economici conţin următorul text:

“Cu respect punem în vedere tuturor cetățenilor și agenților economici din municipiul Arad că au obligaţia: de a menţine curăţenia pe trotuare prin îndepărtarea zăpezii și a gheții ori de câte ori este necesar (strângerea zăpezii se face în locuri în care nu stânjenește circulația pietonală, auto sau parcarea); în cazul pericolului iminent de cădere a zăpezii sau gheții (țurţurilor), de pe clădirile înalte, deținătorii au obligația de avertizare și de îndepărtare a acestora cu mijloace proprii sau prin intermediul firmelor care au dotări specifice.

Nerespectarea acestor obligații atrage sancțiuni contravenționale – amendă până la 2.000 lei, conform HCLM 162/2006 privind gospodărirea municipiului. Poliția Comunitară Arad va face controale privind modul în care sunt respectate aceste prevederi și va aplica sancțiunile acolo unde va fi cazul”.

Adriana Barbu Dănilă

adriana.barbu@informmedia.ro6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor