3,2 milioane de franci elvețieni pentru iluminatul Aradului

De Andreea Pintea
10Comentarii
3,2 milioane de franci elvețieni pentru iluminatul Aradului
În parteneriat cu Elveția, Aradul a reușit să finalizeze un proiect ce viza iluminatul eficient, cu o valoare de peste 3,2 milioane de franci elvețieni.

ARAD. „Eficiență energetică în Arad”. Acesta a fost proiectul care a făcut ca în Arad să fie amplasate peste 3.000 de puncte luminoase cu LED, să se reducă semnificativ costurile cu iluminatul public, dar și să se facă o reducere a emisiilor poluante. Este vorba despre proiectul privind extinderea și modernizarea sistemului de iluminat public care s-a desfășurat în perioada mai 2015 – martie 2019 (46 luni) și a fost cofinanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”.

„Proiectul a avut ca obiectiv principal realizarea unui sistem de iluminat eficient sub aspect energetic, cu costuri de întreținere reduse, contribuind la diminuarea consumului energetic și a emisiilor de CO2 în municipiul Arad. Prin implementarea proiectului, puterea instalată medie pe punct luminos va scădea de la 173W la 37W”, a punctat Claudia Macra, manager de proiect.

Practic, vorbim de 3.041 puncte luminoase cu leduri repartizate după cum urmează: 2.541 puncte luminoase în cartiere și în zonele industriale (Centru 1.111, Sînicolau Mic – 600, Drăgășani – 284, Funcționarilor – 246, ZIA Vest – 172, ZIA Est – 126); 279 puncte luminoase în 66 locuri de joacă din cartiere; 131 puncte luminoase pe două străzi situate pe șoseaua de centură – str. Ovidiu și str. T. Corcheș; 90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureș, în zona cuprinsă între Podul Decebal și Podul Traia.

Finanțarea investiției

Proiectul a avut o valoare totală de 3.249.469 CHF, din care 85% reprezintă contribuția financiară elvețiană nerambursabilă, adică 2.762.049 CHF, iar 15% reprezintă contribuția Municipiului Arad la costurile eligibile, adică 487.420 CHF.



10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor