357 de sancțiuni aplicate de ITM angajatorilor

De Valentin Goran
1Comentariu
357 de sancțiuni aplicate de ITM angajatorilor
Semnal de alarmă tras de inspectorii ITM Arad: „O mare parte dintre angajatori nu respectă (încă) prevederile legale în domeniu în ceea ce privește timpul de lucru al angajaților”.

Numai în luna septembrie, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au aplicat 22 de sancțiuni în valoare totală de 7.500 de lei, iar până astăzi, de la începutul lui 2017, nu mai puțin de 357 de sancțiuni în valoare totală de 93.000 de lei. Din totalul de sancțiuni, o treime au fost aplicate pe linia relații de muncă.

48 de ore pe săptămână

Durata maximă legală a timpului de muncă, ne mai spun inspectorii ITM Arad, nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.

Repausul săptămânal, obligatoriu

Tot Codul Muncii spune că repausul zilnic și săptămânal este unul dintre drepturile salariatului. Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.

În ce privește munca de noapte, aceasta este prestată între orele 22:00-6:00. Salariatul de noapte, ne explică reprezentanții ITM Arad, reprezintă ori salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin trei ore din timpul său zilnic de lucru ori salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru. „Salariaţii de noapte beneficiază fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază, fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. Atenție! Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze ITM Arad”, a declarat Romina Socaci, purătorul de cuvânt al ITM Arad.

Taguri: ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor