500 de pensii recalculate, la Arad

De Diana Dutu
Reactualizat la:
500 de pensii recalculate, la Arad
© Recalculare doar pentru anumite categorii de pensionari
Beneficiari sunt vârstnicii care s-au pensionat până în 2011 şi care au lucrat în grupele I şi II de muncă.

Aproximativ 500 de pensionari arădeni care au lucrat în grupele I şi II de muncă, şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia de recalcularea din oficiu a pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces. Procesul de recalculare a pensiilor pentru aceşti beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă. Prevederea legislativă a fost adoptată cu scopul de a îndrepta inechităţile şi dezechilibrele create de-a lungul timpului prin diverse articole de lege care s-au suprapus şi se pare că nu au fost cele mai eficiente.

„Am trimis spre validare la Casa Naţională fişierul cu cele 500 de persoane pentru că s-ar putea să nu fie toate eligibile. Aşteptăm confirmarea de la Bucureşti şi, după ce primim programul, o să trecem la treabă. Recalculările se fac din oficiu, nu trebuie să vină nimeni să depună cerere. Banii nu se dau decât la cei care nu au primit pe Legea 263 sau pe Ordonanţa 100. Deci, e vorba numai de cei care au lucrat în condiţii speciale de muncă sau în grupa I ori au avut reduceri de stagiu de cotizare” – explică Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii Arad.

Până la 1 octombrie 2019

„În situaţia în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării. Recalcularea se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018. Drepturile de pensie recalculate se cuvin de la data de 1 octombrie 2018 (indiferent de data emiterii/comunicării deciziei de recalculare-n.r.)” – se arată în Legea care modifică şi completează Legea sistemului unitar de pensii publice.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !