58 de blocuri pe lista reabilitării

10Comentarii
58 de blocuri pe lista reabilitării
ARAD – Programul local privind creşterea performanţei energetice la blocuri, pe anul 2010, va cuprinde 58 de imobile.

Programul de reabilitare termică a blocurilor din municipiu continuă şi în acest an, după începutul greoi al acţiunii, ce a avut loc anul trecut. Un nou lot de blocuri vor intra, în anul acesta, în programul de reabilitare termică. Proiectul de hotărâre cuprinzând fiecare bloc în parte va intra la vot în Consiliul Local în cursul acestei săptămâni.

În bugetul pe acest an, cu destinaţia finanţării programului de reabilitare energetică, au fost prevăzute 7,9 milioane lei. O sumă de 5 milioane lei este destinată finanţării lucrărilor de reabilitare efectivă a blocurilor intrate în program anul trecut, pentru care s-a făcut deja auditul energetic şi proiectarea. Cele 2,9 milioane lei rămase vor fi folosite pentru imobilele care vor fi alese anul acesta. Pe listă mai sunt peste 350 de blocuri, ne informa în urmă cu o lună Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 
58 de blocuri
 

Blocurile au fost alese „pe sprânceană”. Mai exact, după păţania de anul trecut, când iniţial au fost incluse în program 58 de imobile, construite în perioada 1953-1989, la final au mai rămas doar…42, după ce proprietarii au renunţat din lipsa fondurilor. Asta, deoarece în urma realizării auditului energetic şi a proiectării, a rezultat că beneficiarii trebuie să plătească, la un apartament, între 600 şi 990 de euro. Astfel, în 2010, printre criteriile de selecţie a fost şi data înscrierii, dar şi existenţa fondului de reparaţii constituit la nivelul asociaţiilor de proprietari. 

Din 1958

Cel mai „bătrân” bloc care va intra în programul de reabilitare din acest an este pe strada I.C.Brătianu, are două etaje, şi a fost construit în anul 1958. Cele mai noi construcţii, din 1990, sunt două blocuri cu patru etaje, din cartierul Micălaca.
 
 
Aşteaptă şi cei de anul trecut
 
Lucrările la cele 42 de blocuri rămase în programul de anul trecut mai au de aşteptat. Asta, deoarece reabilitarea termică se face în mare parte cu fonduri de la bugetul de stat (50%), fonduri din bugetul Primăriei (30%) şi doar 20% este contribuţia proprietarilor. Iar… banii de la Bucureşti nu au fost alocaţi încă. „Licitaţia pentru lucrări este în curs. Aşteptăm să primim fondurile şi de la Guvern”, ne-a declarat Corina Drăghici.
S.B.


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor