6 ani de pușcărie pentru Nelu Iordache, cel care a delapidat fondurile pentru construirea autostrăzii Nădlac – Arad

De Valentin Goran
7Comentarii
6 ani de pușcărie pentru Nelu Iordache, cel care a delapidat fondurile pentru construirea autostrăzii Nădlac – Arad
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni, în cazul deturnării fondurilor pentru autostrada Nădlac-Arad. Conform sentinţei, s-a dispus confiscarea de la omul de afaceri a sumei 79.624.828 de lei.

Patronul datorită căruia autostrada Nădlac– Arad nu a fost finalizată la termen și care a deturnat fondurile destinate construirii acesteia și-a primit pedeapsa, după patru ani din momentul în care a fost trimis în judecată. Sentința nu este definitivă. Omul de afaceri Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost condamnat, vineri, 22 decembrie, la şase ani şi trei luni de închisoare cu executare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri. Potrivit Mediafax, decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

„Obligă inculpatul Iordache Nelu să plătească părţii civile Banca Comercială Română suma de 11.379.218,73 lei cu titlu de daune materiale”, au mai decis judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, prin decizia de vineri, citată de Mediafax.

Trimis în judecată în 2013

În 29 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Nelu Iordache a schimbat destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA, sumă primită pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL care a încheiat contractul cu CNADNR SA. Atunci, Comisia Europeană a suspendat plățile.

Unde s-au dus banii?

Banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă, conform Mediafax, au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, „între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă”. Mai mult, Nelu Iordache i-ar fi determinat pe unii salariaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad, au precizat procurorii. Totodată, procurorii susţin că Nelu Iordache ar fi retras din banii pentru primul tronson de autostradă suma de 9.861.000 de lei “cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele SC Romstrade SRL”.

A „spălat” banii!

“Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii. Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA şi pentru a-i folosi în interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme, potrivit rechizitoriului procurorilor, citat de Mediafax. Banii s-au întors apoi cu explicaţia《plată eronată》sau《plată nedatorată》în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Conform procurorilor suma ce a făcut obiectul operațiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 de lei”.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor