„60 de ani de la absolvire”

De Vasile Filip
„60 de ani de la absolvire”
© O carte-document
O carte dedicată promoției 1953-1956, la 60 de ani de la absolvirea Liceului „Moise Nicoară”.

Nu ştiu în ce măsură memoria este „facultate” de păstrat aminintiri, pentru că se exercită cu intermitență și, de la o vreme, se estompează, dar acum la 60 de ani de la absolvirea Liceului „Moise Nicoară”, amintiri fel de fel pătrund prin ușa deschisă a ființei foștilor elevi, devenind parcă aievea.

Aproape încă copii, veniți din părțile Aradului și din Țara Zărandului aveau în ei o cumințenie nedisimulată, educați de părinți în respect total față de eminenții lor profesori. Nu aveau încă identitate, nu știau ce vor fi, ce vor deveini, dar dascălii lor le-au oferit ceea ce e mai adânc în adâncul ființei omenești. Ei au fost aidoma fântânii nesecate, care oferă din belșug, cum spunea Epictet, apă limpede, liniștită, nevătămătoare și nepieritoare, astfel încât absolvenții promoției 1953-1956 au devenit academicieni, scriitori, critici de notorietate, poeți,medici renumiți, rectori, decani de facultăți, profesori,ingineri ș.a.

Statornic și remarcabil reper în viața spirituală a Aradului, și nu numai, Liceul „Moise Nicoară” din Arad se bucură de un binemeritat prestigiu, în „panteonul” învățământului românesc, pentru instruirea și formarea unor caractere de excepție și înnobilat cu „emblema de aur”ce va dăinui de-a pururi, onorând, cu sfântă dăruire, menirea de „alma mater”.

Cu acest prilej, profesorul Octavian Ana de la Sebiş, el însuşi absolvent al celebrului liceu arădean, în promoţia ’56 , a scris o carte document: „60 de ani de la absolvire”. Structurată pe mai multe capitole, cu referire la foştii profesori şi foştii colegi de liceu, cartea nu este numai o retrospectivă a vieţii de elev, ci se vrea şi o mărturisire de suflet pentru ceea ce au fost şi au devenit absolvenţii Liceului „Moise Nicoară”, promoţia 1953-1956.

Trebuie să menționăm că și această a 5-a carte a prof.Octavian Ana se înscrie în contextul generic de Restituiri, fie că este vorba de „Poeți de pe Crișul Alb”, „Repere de excelență”, „Liceul din Sebiș –Jubileu” sau „Am fost colegi”.

Întâlnirea

Facem precizarea că festivitățile prilejuite de împlinirea a 60 de ani de la absolvire, vor avea loc în Sala festivă a Liceului „MoiseNicoara“ în data de 25 iunie a.c., ora 10.00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !