67 de muncitori fara acte depistati de ITM

De Andreea Pintea
ITM în acţiune FOTO: FAN
ITM în acţiune FOTO: FAN
În urma unui control derulat de ITM Arad au fost depistate la un singur angajat 67 de persoane fără contract.

ARAD. Inspectorii de muncă ai ITM Arad continuă să identifice cazuri de muncă fără forme legale deşi acest gen de muncă prezintă o serie de dezavantaje atât pentru lucrător cât şi pentru angajator.

„Munca fără forme legale, implică riscuri şi pentru angajator cum ar fi: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă; închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora fără încheierea unui contract; imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă”, explică inspector şef ITM Arad, Valentin Vanci. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad cei mai mulţi lucrători la „negru” reclamă situaţia în care s-au aflat doar când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul.

Zeci de muncitori fără contracte

„Dincolo de necunoaşterea legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, putem afirma că unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este până la urmă complicitatea dintre lucrătorul la «negru» şi angajator. Zilele trecute inspectorii de muncă au depistat un caz mai deosebit, în sensul că, la un singur angajator au fost identificate 67 de persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de 5 persoane – potrivit art. 264 alin. 3 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cazul se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad”, a mai spus Valentin Vanci.

CITESTE SI:

ITM vrea calculatoare si laptopuri

Schimbare de conducere la ITM

Taguri: , , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !