6,8 milioane de lei pentru pierderile CET Hidrocarburi

De Diana Dutu
5Comentarii
6,8 milioane de lei pentru pierderile CET Hidrocarburi
Suma ar urma să fie asigurată din excedentul bugetar. Desigur, cu acordul consilierilor locali municipali.

ARAD. Tradiţia se respectă şi în acest an: Primăria alocă bani pentru a acoperi pierderile CET Hidrocarburi. Consilierii locali municipali sunt chemaţi, marţi, să voteze un proiect de hotărâre „privind aprobarea și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, înregistrate de operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad, în perioada iunie – decembrie 2018”. Valoarea pierderilor se ridică la 6.803.746 lei, suma urmând a fi asigurată din excedentul bugetului local al Municipiului Arad.

Potrivit Executivului Primăriei, pierderile înregistrate de către CET Hidrocarburi au două „surse”: *5.234.331,54 lei s-au acumulat din cauza faptului că ANRSC a avizat prețuri/tarife cu o pierdere de 10,2% pentru activitatea de transport și 8,4% pentru activitatea de distribuție, rezultând o cantitate de energie termică neacoperită prin tarifele practicate; *1.569.414,50 lei au rezultat în urma practicării unor prețuri de furnizare a energiei termice pentru populație sub prețurile avizate de ANRSC.

Mai multe detalii aflăm din raportul de specialitate a Primăriei: „La nivelul Municipiului Arad, serviciul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) funcționează în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 423/2018, privind aprobarea documentației de atribuire a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Arad. În conformitate cu prevederile Legii nr. 325/2006, prin grija operatorului SC CET Hidrocarburi SA Arad, s-a întocmit Bilanțul energetic pentru sistemul centralizat de producere, transport și distribuție a energiei termice a Municipiul Arad – pentru anul 2018. Lucrarea a fost întocmită de către SC Elsaco Esco SRL, în condiţiile respectării prevederilor legale. În această lucrare au fost determinate pierderile reale şi pierderile tehnologice aferente sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, pentru anul 2018. Bilanțul a fost însuşit de către organele de conducere ale SC CET Hidrocarburi SA Arad, prin Decizia Consiliului de Administrație nr. 5 din 26.03.2019 și Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 1 din 26.03.2019. Conform adresei ANRE nr. 26415/25.03.2019, până la modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, ANRE nu are baza legală în vederea avizării pierderilor reale şi tehnologice ale activităţilor de producere, transport şi distribuţie, motiv pentru care lucrarea nu trebuie avizată de către aceasta. ANRE, în aceeași adresă, apreciază ca fiind corecte principiile de determinare a pierderilor tehnologice de energie termică prezentate în lucrarea elaborată de SC Elsaco Esco SRL, persoană juridică autorizată ca auditor energetic de către ANRE. Având în vedere documentele prezentate mai sus, SC CET Hidrocarburi SA Arad a transmis către Primăria Municipiului Arad, prin adresa nr. 27835/08.04.2019, bilanţul energetic şi a solicitat aprobarea şi acoperirea pierderilor generate de prestarea serviciului public pentru perioada iunie – decembrie 2018, în condițiile art. 5^2 din OG nr. 36/2006. În documentaţia transmisă de operator, care face parte integrantă din prezentul raport de specialitate, s-au luat ca referinţă preţurile şi tarifele avizate de ANRSC prin Avizul înregistrat cu nr. 3420451/01.10.2010 şi preţurile aprobate de autoritatea locală, prin HCLM Arad nr. 504/2017.”5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor