699 de arădeni și-au cumpărat vechime de 3,8 milioane de lei!

De Diana Dutu
2Comentarii
699 de arădeni și-au cumpărat vechime de 3,8 milioane de lei!
E vorba de persoane care s-au asigurat retroactiv, în baza Legii 186/2016. Prevederile acestei legi s-au prelungit până în decembrie 2018.

Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul Legii 186/2016 poate fi solicitată până la data de 31 decembrie 2018. Așa au stabilit guvernanții în luna decembrie a anului trecut. Practic, cei care doresc să se pensioneze dar nu au suficientă vechime în muncă vor beneficia, și în acest an, de oportunitatea de a-și cumpăra vechime.

„Potrivit prevederilor legii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Perioadele de timp pentru care se poate încheia asigurarea în sistemul public de pensii este de cel mult 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asiguarare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare fără a depăşi data de 31 decembrie 2018” – explică Mihaela Vasil, director al Casei Județene de Pensii Arad.

Aceasta a mai precizat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, că în cursul anului trecut CJP Arad a încheiat 699 de contracte cu persoane care s-au asigurat retroactiv, suma încasată în baza acestor contracte fiind de 3.818.183 de lei.

Detalii

Arădenii care doresc să beneficieze de prevederile Legii 186/2016 trebuie să se adreseze Casei Județene de Pensii pentru încheierea unui contract de asigurare socială.

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare. Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale şi nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Răspunsul e adus de Legea 186/2016, privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii.Veste bună pentru cei care vor să se pensioneze dar nu au vechime suficientă. Potrivit celor mai recente prevederi aduse de Legea 186/2016, „persoanele care nu au c...2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor