7 octombrie: zi de referendum!

De Andreea Pintea
71Comentarii
7 octombrie: zi de referendum!
Senatorii au decis cu 107 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și șapte abțineri că pe 7 octombrie va fi organizat referendumul în vederea stabilirii componenței familiei tradționale.


ARAD. Cetățenii sunt chemați la urne. Nu este vorba despre vreun scrutin obișnuit pentru alegerea primarilor sau parlamentarilor, ci despre un vot ce li se cere românilor pe tema familie tradționale. Propunerea legislativă de reviziuire a Consituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului. Votul din Senat nu a venit ca o surpriză, dat fiind faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, anunța încă de pe 1 septembrie că referendumul se va organiza pe 7 octombrie.

Wiener a votat împotrivă

Senatorul USR de Arad, Adrian Wiener a fost printre primele persoane publice care au ales să aibă o opinie tranșantă cu privire la organizarea referendumului, marți după imediat după încheierea votului din Senat.

„Eu, Adrian Wiener, Senator de Arad, votez împotriva modificării art.48 al Constituției. Tema referendumului este menită să trezească fobii și resentimente, să declanșeze retorica stratificării sociale, să alimenteze ură și să permită legitimarea prin valori creștine a unor oameni care de 28 de ani nu au făcut nimic pentru români și familia românească. În continuare avem cel mai mare număr de copii abandonați și instituționalizați din Europa. Avem cea mai slabă protecție oferită victimelor violenței domestice, care e o realitate cruntă în România, suntem poporul cu cei mai mulți emigranți economic din Europa – milioane de români nevoiți să plece din cauza sărăciei din țara lor. În schimb, acest referendum, dă posibilitatea celor responsabili de starea deplorabilă a majorității familiilor din România, împovărate de sărăcie și neajuns, să se definească drept campioni ai familiei tradiționale, gardieni ai valorilor creștine, embleme ale moralității și sculptori ai axiologiei colective a acestui popor. Poziția USR este despre libertate și toleranță nu despre orientare sexuală. Despre ipocrizie și manipulare nu despre intimități și spațiu privat. Votul meu este unul împotriva ipocriziei și populismului nu împotriva valorilor creștine. […] Tema propusă pentru referendum – definirea restrictivă a cuvântului «familie», este o temă falsă. În Codul Civil al României căsătoria este clar definită ca fiind «uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie». Astfel supra-reglementarea nu face decât să creeze un precedent în care semantica trasează linii, împarte abrupt și artificial societatea, pune etichete și divizează steril, amorsează ură și periferizează. De aceea eu, Adrian Wiener, senator de Arad, voi vota împotriva modificării art. 48 din Constituția României”, este o parte din mesajul pe care l-a transmis senatorul USR de Arad.

Cristina, vot „pentru”

Senatorul liberal Ioan Cristina a votat „pentru” acest referendum, explicându-ne: „Am votat «pentru» acest referendum având o poziție tranșantă în ceea ce privește această inițiativă. Fiind creștin-ortodox susțin ideile unei familii tradiționale, promovez valorile fundamentale ale societății românești și îmi doresc ca societatea noastră să se dezvolte pe fundamentele unei identități naționale tradiționale. Votul meu a fost motivat de faptul că trebuie să ne asumăm o identitate națională, să fim conștienți de dreptul nostru democratic și să apărăm valorile lumii liberale. Referendumul ar trebui să ne unească pe toți, ortodocși, catolici, protestanți sau neo-protestanți pentru că, în fond, vorbim de valorile civilizației”.

PSD Arad susține poziția lui Dragnea

Senatorul Mihai Fifor nu a fost prezent, marți, în plenul Senatului atunci când s-a votat propunerea de referendum, dar potrivit articolelor pe care le-a distribuit pe pagina sa de socializare, susține această inițiativă. Pe paginile parlamentarilor arădeni social-democrați au apărut deja imagini-simbol pe tema referendumului, iar pe pagina oficială a partidului a fost distribuită poziția președintelui Liviu Dragnea. „Salut decizia Parlamentului referitoare la revizuirea Constituției privind definirea familiei. Referendumul va avea loc pe 7 octombrie și va fi un moment crucial pentru valorile fundamentale ale societății românești. Am susținut organizarea acestui referendum și voi participa cu siguranță la scrutin. Este cea mai democratică formă posibilă de exprimare a voinței poporului român într-o chestiune de o profunzime spirituală deosebită. Nu va fi un vot pentru sau împotriva cuiva, pentru sau împotriva unor categorii de persoane. Va fi un vot despre cum ne dorim să arate societatea în care trăim. Eu voi vota fără ezitare pentru familie, în sensul ei tradițional, pentru că, în opinia mea, valorile tradiționale reprezintă rădăcinile unei națiuni”, susține președintele social-democrat.

Proiectul inițiat de Coaliția pentru Familie

Coaliția pentru Familia este organizația care a reușit să strângă nu mai puțin de 3 milioane de semnături pentru a iniția acest referendum și pentru a aduce modificări Constituției. Anul trecut, Camera Deputaților a avizat favorabil organizarea referendumului, iar votul dat marți, 11 septembrie, de Senat a fost decisiv.

Veți participa la referendumul organizat pe 7 octombrie?

Loading ... Loading ...
download (2)

download (3)

Taguri: , ,


71Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor