8 milioane de euro pentru apă și canalizare, la Salonta

La Salonta se lucrează de zor pentru creșterea calității vieții.
La Salonta se lucrează de zor pentru creșterea calității vieții. - © Foto: PMS
În cadrul a două proiecte distincte se construiește sistemul de canalizare al municipiului Salonta.

Una dintre lucrări este finanțată și efectuată de către Compania Națională de Investiții (CNI), iar cealaltă este realizată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

CNI a început anul trecut implementarea subproiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată în Salonta”. Această mare investiție va fi realizată pe aproape fiecare stradă din oraș.

Anul trecut, din București s-a decis oprirea investiției, deoarece executantul lucrărilor de atunci nu a realizat lucrările la termenele prevăzute în contract. Astfel, a fost nevoie de un alt antreprenor care să continue lucrările, pierzându-se timp cu noua licitație, transmite Primăria Salonta.

Provocări tehnice

Noii antreprenori au trebuit să constate faptul că sub nicio formă nu au cum să rezolve sistemul de canalizare conform planurilor inițiale. Motivul: de-a lungul timpului s-a modificat foarte mult imaginea străzii, cu conducte de gaz, cabluri de telefon, iar în unele locuri firele electrice s-au montat subteran. Astfel, toate acestea trebuie luate în considerare, iar rețeaua de canalizare s-a finalizat pe mai multe străzi – pe o lungime de 25 de kilometri – sistemul existent trebuind conectat la cel aflat în curs de construcție.

Și planul stației de epurare necesită unele modificări, deoarece astăzi există mai multe soluții moderne ce oferă parametri mai buni. Noile planuri au fost finalizate, astfel că lucrările de execuție continuă. În ultimele săptămâni au lucrat numai acolo unde planurile vechi au rămas în vigoare, pe întreaga stradă Battyhányi. Aici s-au înlocuit conductele de canalizare pe o porțiune de 6 km și conductele de apă pe o porțiune de 3 km.

Pe timpul lucrărilor de înlocuire a rețelei de alimentare cu apă au fost utilizate noi soluții tehnice, astfel încât de acum înainte nu va trebui oprită apa într-un întreg cartier al orașului când se execută diferite lucrări.

Ce urmează

Proiectul Companiei Naționale de Investiții (CNI) a dispus de un prag de 6 milioane de euro, transmite Primăria Salonta. Din acest motiv, au existat străzi care nu au putut fi cuprinse în acest proiect, Primăria Salonta accesând fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală pentru rezolvarea canalizării celor 15 străzi rămase și a unui număr de 11 conducte de apă potabilă.

Din păcate, cele două proiecte nu acoperă toate străzile din Salonta, însă sub auspiciile Ministerului Mediului s-a deschis posibilitatea continuării lucrărilor de apă și canalizare. Conducerea orașului a început deja pregătirea documentației necesare proiectului.

Prin PNDL va fi înlocuită inclusiv rețeaua de alimentare cu apă. Vor fi reînnoite acele porțiuni pe care conductele vechi au fost fabricate din azbest sau sunt distruse în totalitate.

Lucrările vor continua până când vremea va permite. Primăria cere răbdarea și înțelegerea populației.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !