82 de blocuri din Arad, propuse pentru reabilitare termică

De Diana Dutu
7Comentarii
82 de blocuri din Arad, propuse pentru reabilitare termică
Costul lucrărilor ar urma să fie suportat de Municipalitate (70%) şi de cetăţeni (30%).

Primarul Gheorghe Falcă a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, reabilitarea termică a 82 de blocuri din municipiul Arad. E vorba de blocuri care au rămas din lista de priorități aprobată în anul 2013 şi care nu au îndeplinit condiţiile de finanţare impuse de Ghidul solicitantului pentru Programul Operaţional Regional 2014–2020.

Practic, edilul a prezentat două proiecte de hotărâre ce vor fi supuse votului consilierilor locali municipali în şedinţa ordinară de miercuri, 13 iunie. Primul dintre ele vizează „aprobarea Listei de priorități aferentă programului local multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din Municipiul Arad”. Cel de al doilea proiect se referă la „aprobarea Schemei de finanțare a lucrărilor de intervenție pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din Municipiul Arad”.

„Conform legii, schema de finanţare presupune 70% contribuţia Municipiului şi 30% este contribuţia cetăţenilor. Proiectul tehnic este realizat de Primărie, deci noi am mai făcut un efort financiar. Adunarea Generală a Proprietarilor trebuie să accepte schema de finanţare, noi avem nevoie de acordul lor scris. Nu se finanţează apartamentele persoanelor juridice, care au destinația de locuință, şi nici apartamente cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice. Aceştia vor plăti 100%” – a explicat primarul Gheorghe Falcă.

Lucrările

Aşa cum rezultă din documentele Primăriei, sunt eligibile următoarele categorii de lucrări: lucrări de reabilitare termică a anvelopei (izolarea termică a faţadei – prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a faţadei – parte opacă, inclusiv termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului, închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter), lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire (repararea/refacerea instalaţiei de distribuţie, repararea/înlocuirea cazanului şi/sau arzătorului din centrala termică de bloc/scară), lucrări conexe justificate din punct de vedere tehnic (repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, repararea acoperişului, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie – cu acceptul proprietarilor, repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate, repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe, etc.)

397 de asociaţii

În prezent, în programul local privind reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Arad, sunt înscrise 397 de asociaţii de proprietari, începând cu anul 2007.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor