A dat în judecată statul român

A dat în judecată statul român
Un fost deţinut politic din Timişoara îşi caută dreptatea în justiţie. El a dat în judecată statul român pentru că a fost privat de libertate fără ca măcar să fi fost condamnat.

“Statul român l-am dat în judecată pentru că am fost ilegal fără să fiu condamnat, fără să fiu judecat, am stat cinci ani şi opt luni. Înainte de a ajunge la închisoare am fost bătut, am fost torturat. Vasile Cosma are 83 de ani”, a declarat Cosma.

Cînd avea 10 ani l-a cunoscut pe Regele Mihai, cu care a devenit prieten. A urmat şcoala de paraşutişti şi, în cel de-al doilea război mondial, a luptat pe Frontul de Răsărit.

A fost arestat în iarna anului 1947. A ajuns în penitenciarul de la Satu Mare, apoi a ajuns la Aiud şi Ocnele Mari.

“M-au bătut ca să recunosc o vină, au vrut să mă autocondamn. Vasile Cozma spune că doar pregătirea sa de militar l-a ţinut în viaţă. M-am deconectat de la viaţă, mi-am spus că aşa trebuie să fie. Nu m-am mai gîndit la nimic şi am muncit, muncă şi iar muncă, nu folosesc decît foarte puţine cuvinte”, spune Cosma.

Domnul Cozma a promovat o acţiune de răspundere civilă împotriva statului român pentru cei cinci ani şi opt luni pe care i-a petrecut nejustificat doar pentru că era un simpatizant al regelui.

Pe rolul Tribunalului Timiş a fost înregistrată o acţiune formulată de reclamantul Cozma Vasile care cheamă în judecată statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor şi Direcţia Finanţelor Publice solicitînd obligarea părţilor la plata unor despăgubiri de 100 de miliarde de lei vechi.

“Toţi am suferit. Şi părinţii mei au suferit, şi fraţii mei au suferit şi, şi copiii mei au suferit. Copiii mei au fost nevoiţi să plece din ţară. Eu am fost patriot şi sunt şi acum”, a mai precizat fostul deţinut politic. 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !