A fost seara operei în Arad

De Adriana Barbu
4Comentarii
A fost seara operei în Arad
© FOTO: Iza Pal
Sute de arădeni au ales să-şi petreacă seara de sâmbătă în Parcul Reconcilierii, alături de Filarmonica din Arad şi invitaţii săi speciali.

Un început de septembrie în notă cât se poate de elegantă, în Arad. Sâmbătă seara a fost Gala de Operă în Parcul Reconcilierii. Filarmonica de Stat Arad i-a invitat pe toţi arădenii la un eveniment devenit deja de tradiție, fără de care toamna arădeană nu ar mai putea începe: Gala de Operă – Open Air. Ajunsă la cea de a zecea ediție, gala de sâmbătă a fost pregătită de maestrul italian Giuseppe Caranannte iar invitații care au urcat pe scenă au fost soliști de primă mână ai scenei lirice italiene: sopranele Marialucia Caruso și Antonietta Sinischialchi, tenorul Francesco Malapena (numit moștenitorul potențial al legendarului Enrico Caruso) și baritonul Pier Luigi Dilengite.
Oferta muzicală a fost, cu siguranţă, pe placul arădenilor, care au venit încă de la ora 18.00 să ocupe un loc pe scaunele din Parcul Reconcilierii şi au stat până târziu să asculte muzică de calitate.
Programul Galei a fost structurat în două părți. Prima a cuprins o selecție Bellini – Verdi – Puccini, în cadrul căreia invitații speciali, în acompaniamentul celor două ansambluri ale Filarmonicii de Stat Arad, au prezentat dramaticele arii din Puritanii (Ah, Per sempre io ti perdei) sau Forţa destinului (Pace mio Dio), cu marile favorite din Tosca (Recondita armonia) sau Turandot (Nessun dorma), dar şi cu unul dintre cele mai cochete valsuri din repertoriul liric al lumii, acela al Musettei din Boema. Cea de a doua parte a revenit canțonetelor napolitane, finalul aparţinându-i celebrului „O sole mio”…. Partiturile napolitane au fost pregătite în orchestraţiile şi aranjamentele puse la dispoziţia Filarmonicii de Asociaţia Vincenzo Bellini, versiuni supervizate de Giuseppe Carannante.

Cu surprize şi aplauze

Orchestra condusă de maestrul Giuseppe Caranannte, corul coordonat de maestrul Robert Daniel Rădoiaș și invitații speciali ai Filarmonicii de Stat Arad au fost aplaudaţi minute bune la final de spectacol. A fost şi cu surprize sâmbătă seara în parc. Pentru că baritonul Pier luigi Dilengite îşi serba ziua de naştere sâmbătă, orchestra filarmonicii arădene a decis să-i cânte un „La mulți ani” în loc de Aria lui Riccardo de Vicenzo Bellini, spre surprinderea acestuia. Baritonul s-a arătat plăcut impresionat, a mulţumit orchestrei, dar şi publicului pentru aplauze, după care a cântat ce era programat: Aria lui Riccardo (Puritanii).
Prezentatorul serii a fost cunoscutul actor arădean Zoltan Lovas, care, ca de obicei, a ştiut cum să încălzească atmosfera de sâmbătă seara, una care în mod obişnuit, în Arad, aparţine nunţilor (un alai de nuntă a decis să treacă pe lângă parc claxonând din maşini, din păcate) şi party-urilor.

Deschiderea stagiunii, pe 2 octombrie

La finalul Galei de Operă, arădenii au putut afla că Filarmonica de Stat le pregăteşte un alt eveniment spectaculos: deschiderea stagiunii, eveniment care va fi organizat la Astra Vagoane Călători, cu, desigur, Carmina Burana în program.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor