A fost Ziua maghiarilor

De Simion Todoca
Reactualizat la:
38Comentarii
A fost Ziua maghiarilor
© FOTO: Valentin Goran
Arădenii de etnie maghiară din Arad au sărbătorit, în Parcul Reconcilierii, Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

Cei circa 300 de maghiari din Arad care au profitat de vremea frumoasă au celebrat revoluţia maghiară din 1848-1849 ca de obicei, conform tipicului deja împământenit. Înainte de începerea manifestării oficiale au vizitat cele câteva standuri cu obiecte tradiţionale, cărţi şi tablouri, dar şi dulciuri. Au ascultat discursurile oficialităţilor locale, reprezentate, ca de obicei, la vârf, toate punctând ideea de libertate care a fost motorul revoluţiei. Au aplaudat afirmaţia liderului UDMR, Farago Peter, care şi-a exprimat convingerea că „istoria ne va găsi aici şi peste 1000 de ani”, dar şi expozeul primarului Falcă pe tema păstrării identităţii, adică a „valorilor în care te-ai născut”. Nici de această dată maghiarii nu au fost deranjaţi de prezenţa celor de la Partidul Noua Dreaptă, cu care deja s-au obişnuit. În schimb, puţin a lipsit ca aceştia să „explodeze” de furie, din cauza secretomaniei absolut inexplicabile a Jandarmeriei. Pe scurt: reprezentanţilor Noii Drepte li s-a interzis să intre în Parcul Reconcilierii cu coroana de flori pe care voiau să o depună la Arcul de Triumf, pe motiv că aşa a dat ordin comandantul! Discuţii, nervi, negocieri…nimic, nu i-au lăsat să intre în perimetru decât după ce au pus coroana în portbagaj! Abia la terminarea depunerilor de coroane la Statuia Libertăţii s-a lămurit misterul: în premieră, de necrezut, UDMR, consulul de la Cluj, Primăria, Prefectura, Consiliul Judeţean plus opt primării din judeţ, cu primari maghiari, au depus coroane la monumentul românesc! După aceea, au putut să depună, în cadru neoficial, şi cei de la Noua Dreaptă! Cât de greu ar fi fost să li se explice de la început, în loc să se rişte un scandal?

Precizare din partea UDMR Arad

„În ziua de 25 aprilie 2004 a fost inaugurat Parcul Reconcilierii. Începând cu ziua de 15 Martie a anului 2005 – în memoria eroilor revoluției pașoptiste – UDMR Organizația Județeană Arad, Primăria Municipiului Arad , Consiliul Județean Arad, Prefectura Județului Arad, Asociația Statuia Libertății, precum și toate primăriile din județ conduse de primari maghiari au depus în fiecare an coroane de flori la ambele monumente istorice semnificative pentru Județul Arad”.38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor