A treia carte despre Revoluţie

3Comentarii
A treia carte despre Revoluţie
ARAD – Ziaristul Emil Şimăndan a publicat cea de-a treia carte despre Revoluţia din Decembrie ’89 de la Arad.

Veteranul presei arădene, ziaristul Emil Şimăndan, după ce a publicat două cărţi dedicate Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Arad (prima în anul 1999, iar dea de-a doua în anul 2003), iată că în aceste zile a scos de sub tipar, la Editura Fundaţiei „Ioan Slavici”, cea de-a treia carte, dedicată evenimentelor dramatice trăite de arădeni cu 19 ani în urmă, o carte monumentală în care sunt adunate pe parcursul a 470 de pagini (format A4) cu multă acribie jurnalistică aproape tot ceea ce se poate cunoaşte în prezent despre Revoluţia de la Arad.

Noua sa carte despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Arad are o valoare documentară deosebită întrucât până la deschiderea arhivelor – care potrivit Legii arhivelor, documentele anului 1989 vor putea fi cercetate de istorici abia după 30 de ani – rămâne singura sursă veridică legată de un moment deosebit de dramatic privind istoria recentă a Aradului. Pe bună dreptate se întreabă autorul în prefaţa cărţii, oare în anul 2019, când se vor împlini 30 de ani de la Revoluţie, câţi manifestanţi îşi vor mai putea aminti cu exactitate evenimentele din decembrie 1989, ca să mai poată evoca în mod obiectiv ori emoţional elanul şi curajul pe care l-au avut în decembrie 1989, ori întreaga atmosferă terifiantă de atunci, cu uruitul tancurilor şi TAB-urilor ieşite în piaţa centrală a Aradului, cu rafalele de arme automate, de mitraliere şi antiaerienele de la Aeroport? Pe cine va mai interesa unde s-au ascuns „teroriştii” Aradului care au împuşcat cu sânge rece 19 tineri mortal, ori au rănit grav, mutilându-i pe întreaga lor viaţă, alţi 38 de manifestanţi? Iată de ce noul volum scris de fostul nostru coleg de redacţie Emil Şimăndan prin documentele pe care le publică, prin mărturiile, confesiunile şi relatările revoluţionarilor arădeni devine o „felie” integrantă a Revoluţiei Române din Decembrie 1989 din întreaga ţară.

În impresionanta sa cercetare jurnalistică Emil Şimăndan ne oferă argumente de necontestat că Aradul a fost prima capitală de judeţ din România care a răspuns chemării „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!” într-o impresionantă solidaritate naţională anticeauşistă şi anticomunistă. Această mândrie şi demnitate arădeană este prezentată (şi demonstrată) cu o remarcabilă competenţă istorică şi jurnalistică, întreaga carte face o elocventă propagandă pentru recunoaşterea locului şi rolului Aradului în victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru care autorul merită toate felicitările şi consideraţiunile tuturor arădenilor.

Autorul ne-a informat că întrucât Consiliul judeţean – prin Centrul Cultural al Judeţului Arad – nu a reuşit să finanţeze decât 200 de exemplare (evident un tiraj extrem de mic faţă de dorinţa mare a arădenilor de a o avea în bibliotecă) s-a hotărât ca ea să fie oferită celor 82 de biblioteci din municipiul şi localităţile judeţului, precum şi unui număr de 50 de biblioteci naţionale şi judeţene, de unde să poată fi împrumutată spre lectură de cât mai mulţi cititori. De asemenea publicistul şi scriitorul Emil Şimăndan ne-a mai spus că, prin bunăvoinţa unor sponsori – din afara Consiliului judeţean Arad – un număr limitat de exemplare au intrat la Librăria „Ioan Slavici” din centrul municipiului, de unde o vor putea procura cei mai norocoşi arădeni.

V.F.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor