Acad. Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Doctor Honoris Causa, al Universității de Vest „Vasile Goldiș”

Acad. Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Doctor Honoris Causa, al Universității de Vest „Vasile Goldiș”
Aula „Ștefan Cicio Pop” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a găzduit, în data de 12.11.2015, un important eveniment științific prin acordarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, doamnei Acad. Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, Profesor de Cardiologie și Medicină internă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București și Membru al Academiei de Științe Medicale.

La manifestări au participat Prof. univ. dr. Coralia Adina COTORACI, Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, președinte al Comisiei de Analiză de acordare a DHC, Prof. univ. dr. Aurel ARDELEAN, Preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Conf. univ. dr. Aristide Sorin BAŞCHIR, Preşedintele Senatului, Prof. univ. dr. Anca HERMENEAN, Prorector, Conf. univ. dr. Carmen NEAMȚU, Decanul Facultății de Medicină, Prof. univ. dr. Corina Zorilă, din cadrul Facultății de Medicină, membrii Senatului, studenți, masteranzi și postdoctoranzi.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat că, la baza acestei hotărâri a Senatului, se află excepționala activitate științifică și academică a doamnei Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, personalitate academică reprezentativă a lumii medicale, în domeniul cardiologiei. „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este deosebit de onorată să-și poată exprima admirația și prețuirea față de această personalitate marcantă, despre care putem spune că s-a născut în zodia excelenței. Excelență în orice ar întreprinde, fie că este vorba despre activitatea clinică, fie că ne referim la proiectele de cercetare științifică în care se implică sau despre activitatea didactică, fie că apreciem demersul de a construi pas cu pas reputația unei clinici de referință în cardiologia europeană”.
În LAUDATIO, Prof. univ. dr. Corina Zorilă, a subliniat importanta activitate științifică a doamnei Acad. Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, care este Doctor în Științe Medicale din 1990, în același timp devenind medic specialist, apoi medic primar de medicină internă – (1990) și cardiologie (1996). Domnia sa și-a completat și desăvârșit studiile la numeroase instituții prestigioase de învățământ superior din străinătate. D-na Profesor Maria Dorobanțu a deținut și deține, de asemenea, o multitudine de titluri științifice, fiind în același timp un vector activ al activităților științifice din domeniul bolilor cardiovasculare și al hipertensiunii arteriale în special. În clinica de la Spitalul de Urgență a inițiat cercetări de vârf, publicate în Europa și în întreaga lume, a format cadre tinere și a colaborat cu remarcabile personalități medicale românești: Acad. Prof. Leonida Gherasim, Prof. Dr. Ioan Bruckner, președintele Societății Române de Medicină Internă, Prof. Eduard Apetrei, și din străinătate: Prof. Dr. W. Remme, Prof. E. Topol, Prof. G. Steg, Prof. Alberto Zanchetti, Prof. dr. Gianfranco Parati, organizând dezbateri de înaltă ținută științifică și studii clinice internaționale.
Acad. Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu a subliniat că „Titlul de Doctor Honoris Causa este cea mai înaltă distincție care poate fi primită de un cadru didactic, de un cercetător și truditor pe tărâmul îngrijirii bolnavilor. Este cu adevărat o mare onoare ca să primesc acest titlu într-o atmosferă așa de frumoasă de la o Universitate acreditată european. Am fost, de la început, copleşită de modul de organizare al Institutului de Științe ale Vieții, de dotările pe care le are Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și de cercetările care se fac la acest institut de cercetări”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat că „Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a acordat titlul de excelență Doctor Honoris Causa, unei prestigioase personalități a vieții medicale, doamna Academician, Prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, de la Spitalul Fundeni, care conduce secția de Cardiologie. Este o personalitate reprezentativă pentru medicină, care și-a închinat întreaga viața acestui domeniu, fiind președintele Societății Române de Hipertensiune. Domnia sa are foarte multe atribuții internaţionale, astfel încât putem spune că s-au respectat toate condițiile prevăzute de Magna Charta Universitatum pentru acordarea acestei înalte distincții. O cunosc personal pe doamna profesor de foarte mulți ani, a fost alături de Universitatea noastră în toți acești ani, când am construit, la Arad, o Facultate de Medicină, competitivă pe plan european, care se confirmă prin evaluarea internaţională realizată de Institutul de la Freiburg. Universitatea noastră este prima universitate din România care a realizat această evaluare internaţională și doamna profesor a reliefat acest lucru. Este onorată să devină o membră a comunității noastre academice. A vizitat Institutul de Științe ale Vieții și avem deja proiecte pe care le vom derula cât de curând cu Societatea de Hipertensiune condusă de domnia sa, deschizând astfel o nouă colaborare cu Universitatea „Carol Davila” din București”.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !