Academia lui Andrei Șerban vine la castelul din Macea

De Ardelean Monica
Academia lui Andrei Șerban vine la castelul din Macea
În perioada 12-18 iulie la Arad va avea loc a cincea ediție a Academiei Itinerante Andrei Șerban.

Oameni de cultură din lumea teatrului se vor reuni la Castelul din Macea timp de 7 zile pentru a dezbate, a învăța și a trăi noi experiențe artistice. Academia Itinerantă Andrei Șerban vine, anul acesta, în județul Arad cu un nou atelier-rezidență dedicat tinerilor actori români susținut de cunoscutul regizorul, ce se va derula între 12-18 iulie 2016 la Castelul Macea și Teatrul Clasic “Ioan Slavici” din Arad. Este cea de a cincea ediție a Academiei Itinerante care va aduce la Castel 35 de actori dar și regizori, dramaturgi, muzicieni și jurnaliști din toată țara. În data de 18 iulie regizorul Andrei Șerban și participanții la atelier vor susține o prezentare publică informală a metodei atelierului și a rezultatelor acestuia. Provocarea acestui an pentru participanții la atelier e lucrul pe texte de Shakespeare, Turgheniev și Sarah Kane. Atelierele din anii precedenţi au avut ca focus cazul Tanacu (Plopi/New York, 2007), opera lui Brâncuşi (Horezu, 2009), Eminescu (Ipotești, 2011), Shakespeare şi Caragiale (Mogoșoaia, 2012).

Istoria proiectului

Inițiată de Corina Șuteu în 2007, pentru a răspunde nevoii de a construi forme de pregătire artistică și spații de creativitate care să stimuleze existența experimentului și a cercetării artistice, Academia Itinerantă Andrei Șerban este realizată prin ample parteneriate instituționale, care au inclus la edițiile anterioare Institutul Cultural Român, Asociația ECUMEST și Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ al Teatrului Național București. Primele patru ediții ale Academiei au adus împreună peste 200 de actori, regizori, scenografi, dramaturgi, muzicieni sau artiști vizuali.

Academia este un program-cadru conceput ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului Andrei Şerban, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline.

“Ideea unei academii teatrale itinerante corespunde unei orientări educative diferite, experimentale, pe care o găseam foarte necesară atunci [la lansare, în 2007] și acum. […] Concentrate într-un timp extrem de scurt, aceste Ateliere au încercat să demonstreze că e posibil ca, măcar câteva zile, să lăsăm în urmă tot ceea ce e negativ în noi și relațiile noastre, ceea ce ne separă, pentru a ne întâlni într-un cadrul diferit, acela de teatru-laborator, ca un grup capabil să coexiste, să simtă în comun, să gândească și să acționeze în comun, în căutarea unei calități anume. E vorba de o calitate a experienței de teatru și de viață, greu de definit, dar pe care toți o intuim și o dorim, una ce depășește nivelul obișnuit” declara Andrei Șerban în “Academia Itinerantă Andrei Șerban – Cartea Atelierelor”.

Ediția de la Arad din 2016 este organizată în parteneriat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, Fundația Culturală “Camil Petrescu”, Asociația Film ETC., Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“ al Teatrului Național București, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !