Accente – Elogiu „teritoriului”

Nu cu multă vreme în urmă, scriam că, revenind şi candidând, Titu Gheorghiof ar putea ajunge în situaţia de a fi înfrânt în mod direct, nu prin echipa pe care o susţinea. Deschideam fereastră spre posibil şi, iată, Titu Gheorghiof este un învins.

Nu s-a aşteptat la una ca asta. Spera, era convins că este suficient să candideze şi lucrurile în PNL Arad se vor tranşa, ca până acum, în favoarea sa. Ei bine, n-a fost aşa. De sâmbătă, Titu Gheorghiof n-a pierdut doar şefia organizaţiei judeţene, ci şi controlul acesteia, cu tot ce decurge de aici – inclusiv oportunitatea de a face listele de candidaţi, adică expresia supremă a puterii în partid.

De ce a pierdut Gheorghiof? Privite din afară, cauzele ţin de felul în care a condus organizaţia. Sau cum n-a prea condus-o, spun răspicat voci liberale. De ani buni, mulţi liberali criticau lentoarea prestaţiei liderului PNL. Lucrurile mergeau, se dezvoltau mai mult de la sine, decât din iniţiativă, din impuls care să vină dinspre preşedinte şi echipa de conducere. Ani de zile, PNL Arad a fost mai curând un ecou îndepărtat, slab desluşit, al Bucureştiului, şi nu o voce energică, fermă a grupului liberal local. Probabil, putem vorbi şi de nemuţumirea majorităţii faţă de componenţa echipei lui Gheorghiof, de faptul că liberali cu vechi state în parte, cu activitate îndelungată, şi nu una oarecare, au rămas mereu pe dinafară (şi de la conducere, şi de pe locurile eligibile), fiind promovaţi alţii, abia veniţi de pe la diferite partide. Sunt multe alte cauze şi Titu Gheorghiof (dar şi cîştigătorii de acum) n-au decât să le caute pentru a înţelege ceea ce încă nu înţeleg:de ce.

Înfrângerea lui Gheorghiof este victoria lui Sever Jurcă, dar mai cu seamă a liberalilor din „teritoriu”. Spre deosebire de alte partide, PNL Arad deţine puternice organizaţii în judeţ, îndeosebi în zonele Târnova şi Gurahonţ. La conferinţa de sâmbătă, ele au reuşit să se impună şi, totodată, să impună obligativitatea de a fi luate în considerare la modul cel mai serios. Aidoma celor întâmplate în primăvara trecută în PSD, când Ion Iliescu a fost pus pe tuşă, liberalii din „teritoriu” l-au îndepărtat de la şefia organizaţiei pe Titu Gheorghiof. Pentru PNL Arad e un semn bun.

O dovadă că există oameni de nădejde şi în „teritoriu”, nu doar la oraş, mai exact în municipiu, că şi acolo organismul e viu, reacţionează, gândeşte, are capacitatea de a se mobiliza şi de a se organiza. Dacă se înţelege acest adevăr şi dacă se va ţine cont de el, atunci PNL Arad va câştiga enorm – ar putea deveni cea mai puternică organizaţie din acest judeţ. În ce mă priveşte, cred că victoria de sâmbătă este cel mai frumos elogiu ce se putea aduce liberalilor din „teritoriu“.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !