Actorul dincolo de scena

De Vasile Filip
Actorul dincolo de scena
ARAD. Bibliteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad a lansat un nou proiect: „Cărţile care m-au format ”. Proiectul se adresează tuturor acelora pentru care lectura este o componentă evidentă, constantă, uzuală a vieţii, acelora dispuşi, indiferent de profesie, să se destăinuie cu privire la rolul cărţilor în formarea personalitatăţii lor, în definirea lor ca oameni.

Axiomatic, între oameni şi cărţi există o relaţie indisolubilă şi determinantă: omul crează cărţi, apoi la rândul lor, acestea formează intelectual, sentimental, chiar caracterial, oameni.

Deschizătorul acestui proiect a fost actorul arădean Ioan Peter, care s-a înfăţişat la bibliotecă cu un teanc de 8 cărţi sub braţ, susţinând, aşa cum era de aşteptat, un adevărat recital în faţa publicului adunat, nu la teatru, ci în sala „Concordia” bibliotecii. Peter a „glăsuit” (n.a.) cu un farmec cuceritor şi nu doar scenic, despre primele lecturi la lumina lămpii cu petrol, într-un sat din frumosul Maramureş. Şi-a amintit primele experienţe legate de carţi, de achiziţionarea acestora, precum şi sentimentul de bucurie ce l-a însoţit mereu în prejma acestora. Din când în când, confesiunile actorului au fost pigmentate, pentru culoare, cu lecturarea unor fragmente, alese în profundă concordanţă cu nevoia sa interioară: Eminescu, Naum, Urmuz, Jarry, Cristian Popescu, Salinger şi Caragiale. A mai glăsuit, din memorie, un fragment din Henry Miller.

„Pasajele din «repertoriul» oaspetelui nostru au vorbit despre valori temeinice: copilărie – inocenţă, familie şi despre dragoste – ne-a spus Lucia Bibarţ, reponsabil PR la Biblioteca Judeţeană. Într-o tonalitate plăcută, joasă, aproape şoptit pe alocuri, uzând fără exces de calităţile sale scenice, dar şi de cele umane, actorul i-a cucerit pe copii şi pe adulţi deopotrivă”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !