Acuză mita electorală de Paşti

159Comentarii
Acuză mita electorală de Paşti
Primarul din Zădăreni îl arată cu degetul pe candidatul PDL care împarte cadouri prin sat.  VIDEO

Zădăreni – Nici nu a început oficial campania electorală şi la Zădăreni a izbucnit un scandal în toată legea. Primarul Doina Petri îl acuză pe Cosmin Lezeu, candidatul PDL pentru Primărie că a împărţit în mod ilegal cadori prin sat, încălcând astfel prevederile Legii 67/2001 şi Hotărârea Biroului Electoral Central care stabilesc obiectele ce pot fi date de candidaţi alegătorilor.

„În sâmbăta mare, Cosmin Lezeu a împărţit pachete locuitorilor din Zădăreni, spunând că sunt din partea viitorului primar al comunei. Mai multe maşini s-au plimbat pe toate străzile din comună. În pachet era câte un cozonac şi o felicitare cu PDL-ul.

Cetăţenii s-au simţit umiliţi, iar unii chiar indignaţi de gestul făcut, pentru că, în preajma unui praznic atât de important oamenii erau pregătiţi cu de toate. Nu a fost un gest creştinesc din partea lui, ci unul pur electoral. În condiţiile în care articolul 109, aliniatul 1 din Legea 67/2001 interzice astfel de practici, care sunt considerate infracţiuni, voi sesiza Biroul Electoral de Circumscripţie, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) şi mă gândesc foarte serios să fac şi o plângere penală la Parchet”, a declarat Doina Petri.

Prevederi exprese

De menţionat că, recent, Biroul Electoral Central a publicat lista cadourilor electorale interzise, stabilind că, în cursul campaniei electorale, candidaţii pot oferi alegătorilor doar afişe, pliante, cărţi poştale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, căni, găleţi, caiete, pixuri, şepci, tricouri, eşarfe, fulare, insigne, fanioane, steguleţe, obiecte care au o valoare simbolică.

Este însă interzisă expres „oferirea de cadouri care au o valoare economică semnificativă, precum şi a mărfurilor cu utilitate alimentară sau nealimentară”. „Biroul Electoral Central nu a făcut decât să interpreteze prevederile legii 67/2001. Trebuie să ştiţi că oferirea de bunuri cu o valoare economică semnificativă sau de alimente constituie infracţiune.

Dacă la Zădăreni s-a întâmplat aşa ceva, se poate face o contestaţie la Biroul Electoral Judeţean, pe care o vom cerceta, sau se poate sesiza Parchetul”, a declarat judecătorul Cristian Devreni, preşedintele BEJ.

Atenţie

Pe de altă parte, Cosmin Lezeu, recunoaşte că a împărţit cadouri sătenilor, dar spune că nu a încălcat sub nicio formă legea.

„Am făcut un gest normal. Am împărţit cadouri la toate casele din Zădăreni şi din Bodrogu Nou, iar acţiunea mea nu a avut nicio conotaţie electorală, fiind vorba doar despre o atenţie pentru oamenii din comună. Legea interzice acordarea de cadouri în campania electorală, iar campania începe pe 2 mai, astfel încât nu am făcut nicio ilegalitate. Mai mult, cadourile nici măcar nu erau în pungi cu însemnele PDL-ului”, susţine Lezeu.

L.Ş.159Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor