Acuze grele la Filarmonica de Stat Arad

De Diana Dutu
7Comentarii
Acuze grele la Filarmonica de Stat Arad
© FOTO: EMANUEL COTUNA
Proiectul privind aprobarea notei obţinute de managerul Doru Orban la evaluarea anuală a fost retras de pe ordinea de zi a CLM după ce liderul de sindicat Mihai Dogaru a acuzat că s-a încălcat regulamentul de evaluare.

ARAD. Surpriză, marţi, în CLM, în ceea ce priveşte proiectul de hotărâre care ar fi trebuit să-l confirme pe Doru Orban în funcţia de manager al Filarmonicii de Stat. Aleşii ar fi trebuit să aprobe rezultatul final al evaluării managerului – 9,52 – aşa cum acesta a fost stabilit de Comisia de evaluare formată din: Mariana Cismaşiu (consilier local), Ioan Coriolan Gârboni (manager Filarmonica „Banatul” Timişoara) şi Pavel Ionescu-Ambrosie (manager Filarmonica „Mihail Jora” Bacău). Proiectul de hotărâre a fost retras, însă, de pe ordinea de zi după intervenţia liderului de sindicat de la Filarmonică, Mihai Dogaru. În esenţă, acesta a precizat că „evaluarea managementului de la Filarmonică s-a făcut cu încălcarea regulamentului emis de CLM”.

Acuze de incompatibilitate

Iată, în detaliul, acuzele aduse de sindicalişti, aşa cum au fost ele prezentate în şedinţa ordinară de marţi a Consiliului Local Municipal: „În articolul 6 din Regulament se spune că nu poate fi desemnat ca membru în comisie persoana care se află în una din următoarele situaţii… Şi la litera b) se specifică: a avut în ultimii doi ani sau are în perioada de derulare a procedurii de evaluare raporturi contractuale cu instituţia publică de cultură pentru care se face evaluarea managementului. Noi avem o serie de documente – luate de pe internet – prin care directorul unei instituţii antama un şir de concerte sau un concert, după care Filarmonica din Arad le executa – ceea ce arată clar raportul de colaborare financiară între instituţii” – a precizat Mihai Dogaru. În susţinerea afirmaţiilor sale, el a făcut referire la o hotărâre a Consiliului Local din Moldova Nouă prin care s-au alocat bani pentru Filarmonica „Banatul”, pentru un concert pe care l-a executat Filarmonica din Arad. Liderul sindical a mai spus că o situaţie similară există şi în ceea ce priveşte Filarmonica din Bacău, unde directorul Pavel Ionescu contractează concerte de obicei în Italia, pe care le execută Filarmonica din Arad. „Din punctul nostru de vedere, relaţiile economice interzise de articolul 6 litera b) s-au încălcat. Considerăm că raportul de evaluare făcut de cei doi colegi nu este unul obiectiv şi încalcă Regulamentul. Totodată, cei trei directori ai Filarmonicilor din Timişoara, Bacău şi Arad – deşi de multe ori se plâng că nu au bani – se regăsesc pe o listă de sponsori ai unui concurs de la Conservatorul din Iaşi. (…) Aceste lucruri nu doar că s-au întâmplat, se întâmplă în continuare: membrii Filarmonicii din Arad au fost invitaţi să ia parte la un turneu în Italia în perioada 26 mai-2 iunie, sub patronajul Filarmonicii din Bacău, unde este director domnul Pavel Ionescu. Noi nu putem decât să vă rugăm pe dumneavoastră, ca reprezentanţi ai noştri, să ţineţi cont în votul dumneavoastră de această situaţie care încalcă regulamentul” – a încheiat Mihai Dogaru.

Recomandarea viceprimarului

După intervenţia liderului de sindicat de la Filarmonică, viceprimarul Călin Bibarţ a simţit nevoia să facă două precizări – „una «de principiu»: doar în anii 90, în România s-au pus conducătorii de instituţii de către sindicat, ceea ce nu e OK; v-aş sugera, dacă sunteţi convins de cele afirmate, să urmaţi procedura legală de contestaţii pentru că dumneavoastră sunteţi într-un conflict cu conducerea şi cu Primăria şi pentru avantaje materiale directe, pe care tocmai ieri (luni-n.r.) l-aţi pierdut la instanţă.”

Propunerea secretarului

Ultimul cuvânt pe acest subiect l-a avut Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului Arad: „Cu privire la cele precizate de domnul Dogaru… aud pentru prima oară aceste argumente. Pentru o parte din ele, este evident că suspiciunea nu se verifică, dar pentru partea care se referă la a fi avut în ultimii doi ani raporturi contractuale cu Filarmonica de Stat Arad, vă cer permisiunea ca până la şedinţa viitoare să verific acest lucru pentru că este o incompatibilitate şi o interdicţie pe care Consiliul Local a introdus-o în hotărârea privind aprobarea Regulamentului de organizare. Propun retragerea proiectului de pe ordinea de zi” – a conchis Lilioara Stepănescu.

Pentru moment

Propunerea a fost aprobată de consilierii locali municipali, lăsând în coadă de peşte prelungirea contractului de management al lui Doru Orban. Cel puțin până la ședința viitoare.

Articole pe aceeași temă:

Cine sunt evaluatorii managerilor de la Teatru şi Filarmonică?

Teatrul Clasic, tot înainte cu Bogdan Costea7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor