Adam Müller Guttenbrunn (1852-1923) – comemorat in satul natal

De Dorin Ocneriu
1Comentariu
Foto Dorin Ocneriu
Foto Dorin Ocneriu
Zăbrani. Cel mai important scriitor al şvabilor dunăreni a fost comemorat în week-end-ul trecut la împlinirea a 90 de ani de la trecerea în eternitate. Au fost prezente la Zăbrani, localitatea natală a scriitorului, peste 300 de persoane, pe lângă localnici venind mulţi şvabi bănăţeni trăitori acum în Germania.

Invitaţi de seamă au fost Klaus Kristian Olasz-consulul Germaniei la Timişoara, deputaţii Ovidiu Ganţ şi Dorel Căprar, Karl König – consilier la Ministerul Culturii, Helmut Weinschrott – director al Asociaţiei A.M. Guttenbrunn din Timişoara, Karl Fischer-FDGR şi Michael Szelner-directorul Liceului A.M. Guttenbrunn din Arad.

După primirea oficială a delegaţiei germane şi a invitaţilor, a urmat vizitarea Casei Memoriale A.M. Guttenbrunn, a şcolii care poartă acelaşi nume şi a formaţiei civile de pompieri. Apoi, la Biserica Catolică, preoţii Johann Fischer din Timişoara, Andreas Reinholz şi Ando Attila din Lipova şi Szabo Dumitru din Zăbrani au oficiat un Reqviem în amintirea marelui dispărut. După o defilare pe uliţele satului, întreaga asistenţă a păstrat un moment de reculegere şi a depus coroane de flori la bustul scriitorului din parcul Turnul Pompierilor.

La simpozionul care a urmat în sala Căminului Cultural, despre opera şi personalitatea lui A.M. Guttenbrunn au vorbit Marian Toader – primarul comunei Zăbrani, Dietmar Peter Leber şi Peter Krier – preşedinte respectiv vicepreşedinte ai Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni din Germania.

O trupă de teatru cu artişti de limbă germană din Timişoara şi Sântana a prezentat fragmente din piesa „Meşterul Jakob şi fiii săi” de A.M. Guttenbrunn, iar formaţiile de dansuri germane din Karlsruhe, Freiburg, Frankenthal şi elevii şcolii Zăbrani, pe acordurile fanfarelor din Melzinger şi Timişoara, au încântat spectatorii cu evoluţiile lor pline de eleganţă şi vivacitate.

„Personalitatea lui A. M. Guttenbrunn este una de primă mărime în cultura şvabilor dunăreni, dar şi în cea a românilor de pe aceste meleaguri. Suntem bucuroşi să-i putem păstra amintirea binecuvântată şi de asemenea suntem bucuroşi de oaspeţi ori de câte ori aceştia vin să-şi revadă locurile de origine” a declarat primarul Marian Toader.

Acesta a fost primul eveniment din suita de manifestări desfăşurate în week-end la Timişoara şi în alte localităţi din Banat în cadrul „Zilelor Culturii Germane”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor