Adevărul de Cluj aruncă prosopul

ARAD – Dat în judecată de trustul Adevărul, cotidianul clujean îşi va schimba numele.

Lupta pentru titulatura Adevărul a făcut prima victimă. Cotidianul Adevărul de Cluj a aruncat prosopul, recunoscându-se învins de Adevărul bucureştean, care a dat în judecată toate ziarele locale care folosesc acest nume. Ilie Călian, redactorul-şef al cotidianului Adevărul de Cluj, a renunţat la lupta pentru titlu, după consultarea mai multor avocaţi. 

„Mi s-a spus că şansele noastre de a câştiga procesul sunt sub 50%”, ne-a mărturisit Ilie Călian, fiind de părere că în aceste condiţii lupta pentru păstrarea numelui ziarului nu are rost. Întrebat dacă prin schimbarea numelui nu se dă implicit câştig de cauza în procesul intentat de SC Adevărul SA ziarului său, Ilie Călian a admis că s-a înţeles cu Răzvan Corneţeanu, directorul holding-ului bucureştean, care va renunţa la proces, cu condiţia schimbării numelui publicaţiei clujene.

Vor să-şi recupereze banii

Trustul de presă bucureştean a dat recent în judecată toate ziarele locale care au în titlu cuvântul Adevărul – în Arad, Cluj, Harghita şi Vaslui. Adevărul bucureştean le acuză că aduc prejudicii mărcii prin folosirea fără drept a titulaturii. Sumele cerute acestor ziare (de la 200.000 la 1.000.000 euro) arată că cei de la Adevărul de Bucureşti încearcă să se salveze din situaţia economică disperată în care se află, uzând de dreptul de proprietate asupra mărcii. Acesta a fost dobândit în 1992, prin înregistrarea la OSIM a unui substantiv comun ca marcă.

Adevărul de Arad face parte din trustul de presă Inform Media şi este cotidianul local cu cel mai mare tiraj auditat BRAT din ţară (25.000 exemplare), mai mare chiar decât cel al Adevărului de Bucureşti, al cărui tiraj a scăzut vertiginos în ultimii doi ani. Argumentele împotriva acţiunii Adevărului de Bucureşti sunt multiple. Există şi un precedent în domeniu, cel al Jurnalului Naţional, căruia i s-a refuzat înregistrarea mărcii Jurnalul, pe motiv că este un substantiv comun, ce nu poate fi însuşit de o societate comercială. Datorită acestui fapt, în România există în mod legal numeroase ziare locale ce poartă în titlu cuvântul Jurnal.

D.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !