Adevărul suntem noi!

39Comentarii
Adevărul suntem noi!
Adevărul suntem noi!
ARAD – Pe 22 decembrie 1989, în Piaţa Revoluţiei, sute de mii de arădeni ne-au dat numele „Adevărul”.

Am trăit să o vedem şi pe asta: unul dintre cele mai mici ziare naţionale, sare la gâtul celui mai tare ziar judeţean din România. Aflaţi în cădere liberă, cu un tiraj prăbuşit sub tirajul nostru, cei de la Adevărul de Bucureşti au început să ne facă fel de fel de mizerii, încercând să ne fure dreptul de a mai folosi numele cu care ne-am obişnuit până acum.

Altfel spus, numele cu care ne-au botezat, pe 22 decembrie 1989, sutele de mii de arădeni adunaţi în Piaţa Revoluţiei, pentru a dărâma regimul comunist. Dacă pe 23 decembrie 1989 noi apăream pe piaţă cu numele nou, de Adevărul, cei de la Bucureşti – ştie toată lumea – scoteau cu sârg „Scânteia Poporului”, denumire la care n-au renunţat până la Crăciun, când toate jocurile erau jucate şi Ceauşescu era împuşcat…

În cei şaptesprezece ani de apariţie neîntreruptă, am făcut din o profesiune de credinţă din a fi mereu lângă cititori. De fapt, aceasta este şi cheia succesului nostru. Puţine ziare din România pot să ne stea alături, atât în ceea ce priveşte independenţa editorială, cât şi în ce priveşte grafica, conţinutul sau tirajul. Acum, cei de la Bucureşti vor să ne fure numele, încercând să monopolizeze „Adevărul”. Ei bine, cu asta nu putem să fim de acord. Nici noi şi nici cititorii noştri.

După Timişoara, Aradul a fost primul oraş din ţară care s-a ridicat împotriva regimului comunist. Între manifestanţii care au ieşit în stradă, chiar din 21 decembrie 1989, s-au aflat şi ziarişti de la „Flacăra roşie”.

În 22 decembrie, când încă dictatorul era în viaţă, mulţimea adunată în Piaţa Revoluţiei a propus schimbarea numelui ziarului judeţean, fiind acceptat de către toţi ca noul cotidian al Aradului să se numească „Adevărul”.

A urmat apoi, din după-amiaza aceleaşi zile, elaborarea întâiului număr. S-a redactat, s-a machetat, s-a paginat şi s-a tipărit, într-o tensiune de nedescris – datorată îndeosebi zvonurilor de tot felul – la Tipografia Gutenberg.

După o noapte grea, de oboseală şi spaimă, în zorii zilei de 23 decembrie, la gura rotativei apărea pentru prima oară „Adevărul”, un ziar nou, pus în slujba democraţiei. Şi cum orice gazetă nu poate exista fără cititori, ne-am gândit să le-o oferim „caldă” revoluţionarilor din Piaţa Primăriei, oamenilor pe care îi vom găsi pe străzile oraşului.

Peste tot am fost întâmpinaţi cu bucurie, oamenii ne luau ziarele din mâini nerăbdători să le citească. Copil al libertăţii, „Adevărul” se născuse şi pornea spre viaţă. După 17 ani am ajuns un nume de referinţă în presa românească.

Aceasta şi pentru că adevărul nu a fost doar un simplu substantiv pentru noi. Chiar credem că ceea ce facem zi de zi contează pentru arădeni.

Acum bucureştenii vor să se înstăpânească pe „Adevărul”. Nu doar pe cel din Arad ci şi pe publicaţiile cu nume similare din Cluj, Vaslui şi Miercurea Ciuc.

Sigur, poţi să ai pe frontispiciul ziarului orice nume atâta timp cât îţi faci meseria cu bună credinţă şi în folosul cititorilor. Tocmai de aceea suntem convinşi că cititorii vor fi alături de noi şi în această încercare şi, împreună cu ei, vom găsi calea dreaptă de urmat. De fapt calea Adevărului.

D.S.39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor