Adolescenţii printre 40 000 de cărţi

ARAD – Chiar dacă toată lumea îi acuză pe adolescenţii de astăzi că nu mai sunt interesaţi de cultură, în mod special de literatură, sunt şi excepţii nu atât de rare pe cum credem.

Câţiva elevi ai Colegiului Naţional “Moise Nicoară” ne demonstrează încă o dată că această şcoală încurajează, prin educaţia oferită, pasiunea tinerilor pentru cultură. La dispoziţia elevilor din acest colegiu se află o bibliotecă vastă, ce cuprinde volume din majoritatea domeniilor de interes (literatură, istorie, ştiinţă etc.).

La începutul acestui an şcolar, în urma plecării doamnei bibliotecare, elevii din “Moise Nicoară” s-au trezit în situaţia neplăcută de a nu mai putea utiliza preţioasele resurse ale bibliotecii. Cu puţin timp înainte de încheierea primului semestru, biblioteca colegiului s-a redeschis sub conducerea doamnei bibliotecare Bogdanov Angelica. Pentru a putea fi folosită, era necesară o inventariere completă a fondului de carte. În situaţia în care sunt peste 37 000 de volume, această muncă este imposibil de realizat de către o singură persoană. La iniţiativa direcţiunii colegiului, mai mulţi elevi pasionaţi de literatură s-au oferit voluntari în realizarea inventarului. Aceşti adolescenţi şi-au sacrificat o parte din vacanţa inter-semestrială şi deasemenea rămân după terminarea orelor pentru a putea demara mai repede inventarierea, o muncă migăloasă, care necesită o atenţie sporită din partea tinerilor şi, totodată, care implică anumite riscuri. Ţinând cont de numărul mare aproximativ 37000 volume şi de spaţiul destul de redus al bibliotecii, pot apărea diverse ciuperci şi microorganisme. Pentru a se proteja, atât elevii cât şi doamna bibliotecară utilizează măşti şi mănuşi chirurgicale în manipularea cărţilor. Acestea sunt o cerinţă obligatorie în zona destinată cărţilor de patrimoniu, unele cu o vechime de circa 300 de ani. Acest voluntariat va continua şi pe parcursul următoarelor luni, până la terminarea inventariului.

Este de admirat şi poate fi privită ca un exemplu dat societăţii atitudinea pe care aceşti elevi o au faţă de valorile culturale, mai ales în secolul vitezelor mari, un secol al informaţiei digitale. Sunt un exemplu prin simplul fapt că realizează această muncă atât în folosul lor, cât şi al celorlalţi.

Diana Groza0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !