Adrian Wiener, senator USR: Ieșirea medicilor în stradă ar putea fi evitată

De Simion Todoca
Adrian Wiener, senator USR: Ieșirea medicilor în stradă ar putea fi evitată
Senatorul Adrian Wiener atrage atenţia că, după protestele împotriva modificării Codului Fiscal, de duminică, România s-ar putea confrunta cu un alt protest de proporții, din partea cadrelor medicale.

Conform noii legi a salarizării ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, spune Wiener, cadrele medicale ar urma să efectueze gărzi obligatorii, gratuite, pentru a compensa creşterea timpului de lucru de la 35 de ore pe săptămână cât este în prezent, la 48, orele suplimentare urmând sa fie plătite la tariful orar îngheţat la nivelul lui 2017. De asemenea, documentul nu clarifică nici sporurile, nici indemnizaţia de hrană.

Săptămâna trecută, Grecia s-a confruntat cu o grevă a personalului din spitalele publice, iar Portugalia a înregistrat un protest al celor 200.000 de angajați din întregul sistem medical, aceste țări fiind de două ori mai mici decât România. Senatorul USR, Adrian Wiener, consideră că o situație similară s-ar putea evita dacă parlamentarii ar adopta o modificare pe care a propus-o încă din septembrie.

La începutul lunii viitoare, după avizarea în comisii, documentul urmează să fie votat în plen. Parlamentarul arădean crede că poate mobiliza parlamentarii astfel încât să oprească o iminentă grevă a cadrelor medicale. Conform propunerii lui Wiener pentru modificarea Anexei nr. 2 a Legii – cadru numărul 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, gărzile ar urma să fie plătite ca muncă suplimentară, conform Codului Muncii.

Adrian Wiener, senator USR: „Propunerea mea de modificare a legii salarizării unice, depusă în luna septembrie, ar dezamorsa situaţia cadrelor medicale ce ameninţă că vor ieşi în stradă. Medicii doresc doar plata echitabilă, conform legii, a muncii suplimentare, nu introducerea prin artificii a muncii suplimentare în norma de bază. După ce Guvernul PSD a reușit să-i scoată în stradă pe cei cu profesii liberale de două ori în acest an, o mișcare de amploare a personalului medical va bloca România. Nu avem nevoie de o astfel de criză și cred că parlamentarii PSD din Arad și de pretutindeni vor dori evitarea unui astfel de blocaj”.

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !