Adrian Wiener, unul din moderatorii conferinței naționale „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”

De Simion Todoca
3Comentarii
Adrian Wiener, unul din moderatorii conferinței naționale „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”
Luni, 8 mai 2017, în Parlamentul României a avut loc conferința „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”.

Aceasta a fost organizată de Comisiile pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților și Senat și a prilejuit întâlnirea liderilor politici, a autorităților competente și a activiștilor pentru cauza egalității de gen, având ca obiectiv principal transpunerea în realitate a prevederilor Convenției de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Senatorul arădean Adrian Wiener a fost unul dintre moderatorii conferinței şi a condus inclusiv un atelier despre „Rolul educaţiei în perspectiva egalităţii de şanse: Egalitatea de şanse şi de gen în manualele şcolare şi curriculum, educaţie civică în şcoli, educaţie privind sănătatea reproductivă.” Acesta a susţinut că este momentul unei radiografii lucide a procesului de tranzitie de la declarație la normă, de la clișee sociale anacronice la o societate permeabilă si inclusivă.

Adrian Wiener, senator USR: „Egalitatea de șanse este o valoare intrinsecă a spațiului cultural, politic și instituțional al Europei, Drepturile și libertățile fundamentale sunt universale si interdependente, neavând sens unele fără celelalte, iar principiul egalității este seva din care toate își trag legitimitatea. România a adoptat o serie de măsuri legislative, inclusiv reglementarea de măsuri pentru promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de gen, în toate sferele vieţii publice din România.”

Cu toate acestea, reprezentantul USR consideră că sunt încă multe de făcut:

• Astăzi, în Parlamentul României, din 465 de parlamentari 86 sunt femei – 18,5%, sub media europeană de 27%.

• În Piața Muncii femeile sunt încă suprareprezentate în sectoarele cu venituri mai reduse și subreprezentate în zona decizională. Antreprenoriatul feminin este un indicator global al poziției și rolului femeii într-o societate.

• Violența domestică împotriva femeii este încă o realitate crudă în România.

• Femeile şi fetele cu dizabilităţi sunt expuse adesea unui risc mai mare, atât în familie, cât şi în afara acesteia, la violenţă, vătămare sau abuz, neglijare sau lipsa îngrijirilor, maltratare sau exploatare,

Pentru a face progrese în domeniul egalității de șanse, Adrian Wiener aduce în discuție angajamentul Strategic Europa 2020, ce uprinde elemente și ținte în domeniul egalității de gen, coagulate în jurul a 4 priorități, asumate și de România:

• Facilitarea independenței economice și desegregarea Pieței Muncii.

• Reducerea sărăciei în rândul femeilor prin reducerea ecartului salarial, al venitului și pensiei între femei și bărbați.

• Promovarea egalității în zona decizională între femei și bărbați.

• Combaterea violenței fizice, sexuale, psihice ori economice împotriva femeii – Implementarea Convenției de la Istambul, adoptată în 2011 de Consiliul Europei și ratificată și de România în februarie 2016.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor