Afaceri vechi şi noi

În România europeană avem două tipuri de firme: cele patronate de băieţii „deştepţi” şi cele aflate în proprietatea băieţilor „proşti”.

„Fraierii” achită la timp impozitele, nu au cunoştinţe în mediul politic, înghit în sec când îi calcă Garda Financiară, Protecţia Consumatorului şi plătesc cât li se spune în procesul verbal. În schimb, „deştepţii” au afaceri înfloritoare, de cele mai multe ori (dacă nu chiar de fiecare dată) cu statul, nu îi calcă organele de control, iar când trebuie să plătească taxele la stat îşi fac firmă nouă.

De băieţi deştepţi e plină România, de la cei care cumpără energie electrică la preţuri chinezeşti, până la cei care şi-au luat intreprinderi de stat pe nimic. Băieţi deştepţi sau firme deştepte avem şi la Arad, firme care se simt bine indiferent de culoarea politică a administraţiei noastre. În principal firmele de construcţii, aceleaşi, unele care au pornit de la două lopeţi şi o roabă, cu care s-au apucat de făcut blocuri (?!), iar cifra de afaceri a crescut peste noapte la zeci de miliarde de lei.

Dar cele mai „deştepte” sunt firmele care au afaceri cu Primăria. În campania electorală se huleau afacerile fostului primar Dorel Popa. La Parktronic se vorbea de interesul primarului, pentru că patronul îi era fin. La Casarom, din nou, se striga în gura mare că primarul avea un interes şi că pământul s-a dat aproape gratis. S-au adus acuze faptului că s-a îngropat Salubritatea şi a venit o firmă din Constanţa să ne facă curat în municipiu. De iluminat, s-a spus că nu e în regulă contractul, iar portocaliii au votat, în vechiul CLM, împotriva acelui contract.
Ce s-a întâmplat cu toate aceste firme „deştepte” care au obţinut bani grei sau pământuri de valoare de la Primărie. Nimic rău. Ba din contră, am putea spune că afacerile merg în continuare ca pe roate. Parktronic s-a ales cu vreun milion de euro pentru investiţia de la parcări, Casarom-ul a pierdut jumătate de teren dar cu cealaltă jumătate poate să facă ce vrea, pentru că Primăria a avut grijă să scoată clauzele din contract, Polarisul primeşte mai mulţi bani decât pe vremea lui Popa, ba s-a mai ales şi cu spaţii verzi, iar Elba lucrează bine merci în Arad, bineînţeles în strânsă colaborare cu Elecon. Societăţi cu obiect de activitate diferit, dar cu un punct comun: lucrează bine cu statul, indiferent de cine e la putere. Băieţi deştepţi, ce mai încoace, încolo.

C.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !