Afișajul, dincolo de lege

De Andreea Pintea
12Comentarii
Afișele din refugiile din stațiile de tramvai FOTO: A.P.
Afișele din refugiile din stațiile de tramvai FOTO: A.P.
Aradul s-a umplut de afișe imense care îndeamnă la un vot pro-modificare a Constituției, deși legea are alte prevederi.

În fiecare campanie electorală, afișajul este o problemă. Și în cazul referendumului din 6 și 7 octombrie, afișajul se dovedește a fi mai greu de înțeles pentru cei ce fac campanie. Deși avem reglementări clare care stipulează unde și cum se poate face acest afișaj, cei care lipesc afișe o fac așa cum cred ei că ar fi potrivit.

În ultimele zile, afișe de dimensiuni mari au apărut lipite în mai toate refugiile din stațiile de tramvai, doar că aceste afișe nu sunt puse în interiorul spațiului destinat pentru publicitate, ci sunt lipite, efectiv, peste sticla de protecție. Unele dintre ele sunt deja rupte, ceea ce face ca din nou campania de dinaintea votării să lase orașul murdar. Nu doar acele refugii sunt folosite ca panouri de afișaj, ci și stâlpii de iluminat sau intrările în scările blocurilor. În tot acest timp, Biroul Electoral Județean ne-a informat că a primit două sesizări, dar că nu a putut face nimic, întrucât nu aveau specificată locația exactă a afișelor neconforme.

„Am avut două contestații cu privire la afișaj. Ambele au fost respinse cu unanimitate de voturi, înturcât în contestație nu se specifica unde sunt afișele neconforme cu legislația în vigoare. În cazul în care primim sesizări cu privire la afișajul ilegal și se specifică și unde sunt acele postere lipite, vom sesiza Poliția pentru a lua măsuri”, a explicat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, Cosmin Branc președintele BEJ Arad.

Panouri informative

În tot acest timp, în municipiu există 11 panouri de afișaj. Panourile sunt amplasate după cum urmează: în fața Primăriei (Bulevardul Revoluției nr.75), la intrare în Piața Miorița, Piața Podgoria (în stația de tramvai spre Calea Aurel Vlaicu), strada Petru Rareș (în fața blocului R), Piața UTA (pe trotuar, în stația de tramvai spre centrul orașului), Piața Fortuna, strada Independenței nr.3 (Liceul cu Program Sportiv), Piața Mihai Viteazul, Piața Catedralei, Piața Alfa (complexul comercial Market) și în zona Motorul din Aradul Nou.

CTP reclamă afișajul la BEJ

Directorul Companiei de Transport Public Arad, Claudiu Godja, a declarat că va sesiza afișajul ilegal la Biroul Electoral Județean. „Am aflat și noi despre aceste afișe și Compania de Transport Public nu are semnat niciun contract pentru aceste afișe. Vom sesiza Biroului Electoral Județean situația și sperăm să se ia măsuri cât mai urgent”, a punctat Godja.

Însemne naționale

Întrucât unul dintre afișele promovate de cei care susțin referendumul are pe fundal o combinație de culori ce putea fi confundată cu tricolorul românesc – lucru interzis de lege-, în Capitală s-au făcut sesizări la Biroul Electoral Central, iar acele afișe au fost înlăturate.

Taguri: , , ,


12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor