Afișajul stradal ne „zgârâie” orașul

De Andreea Pintea
7Comentarii
Afișajul stradal ne „zgârâie” orașul
Lipsa unei discipline în afișajul stradal se vede în tot orașul pe stâlpi, pereți, vitrine sau coșuri de gunoi.

O simplă plimbare pe principlalul bulevard al municipiului și se pot vedea semnele unui oraș în care afișajul se face după pofta și dorința fiecăruia. Afișe mici sau mari, privind evenimente sau locuri de muncă, tronează pe pereți, vitrine, stâlpi sau coșuri de gunoi. Mai mult, locurile special amenajate pentru afișaj nu sunt curățate, astfel că arată mai mult ca niște panouri uitate de vreme, bătute de ploaie și sfâșiate de vânt.

Responsabilități civice

Cine ar trebui să ia măsuri? Ei bine, în primul rând poate ar trebui să vorbim de simțul civic al fiecăruia dintre noi. Înainte să lipim un anunț de prestare servicii sau pentru vreun patruped pierdut, sar trebui poate ă ne gândim că, dacă nu vom merge să și dezlipim respectivele afișe, se va ajunge ca întreg orașul să fie un avizier.

Pe de altă parte, însă, există și un serviciu abilitat pentru a gestiona afișajului din oraș. Este vorba despre Serviciul Disciplină în contrucții și afișaj stradal, din cadrul Poliției Locale – devenită şi ea serviciu al Primăriei Municipiului Arad. Practic, cei de aici au obligația să „verifice respectarea normelor legale privind afișajul publicitar, afișajul electoral și orice altă formă de afișaj/reclară”, precum și să verifice legalitatea amplasării materialelor de publicitate. Ce pot face cei de la Poliția Locală? Îi pot amenda pe cei ce nu respectă normele de afișaj, ceea ce nu rezolvă întru totul problema din Arad, locurile de afișaj nefiind curățate.

Ce spune Legea?

Chiar dacă ne vine greu de crezut, ținând cont de situația din Arad, există o lege care reglementează afișajul stradal – Legea 185/2013. În cadrul actului normativ se precizează negru pe alb că administrațiile locale sunt obligate să asigure locuri pentru anunțuri/afișe, spre eficienta informare a cetățenilor, locuri care „vor fi curățate săptămânal prin grija compartimentelor de specialitate din cadrul administrației publice locale”. În Arad este trebui să fie vorba doar despre stâlpii de afișaj de pe Bulevard, care ar trebui să fie singurele locuri autorizate pentru lipirea de anunțuri.

Ei bine, nu știm cine va curăța Aradul, dacă va fi curățat, dar cert este că o schimbare trebuie să vină din partea tuturor şi pornind chiar de la fiecărui arădean.

Amenzi de la Poliția Locală

În primele șapte luni ale anului au fost aplicate 18 amenzi de către serviciul privind afișajul din cadrul Poliției Locale, în valoare totală de 29 mii lei. În lege, pentru afișajul pe alte locuri decât cele stabilite de administrație amenda fiind stabilită de la 500 la 5.000 lei.

Taguri: , ,


7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor