Agresiunea micilor cabane

Înţeleg că revoluţionarii arădeni sunt nemulţumiţi de faptul că în jurul monumentului lor, din faţa Primăriei, parchează zeci de maşini.

Nu este o supărare nejustificată. Mai mult, putem spune că întregul spaţiu din faţa Primăriei nu arată deloc bine, în această perioadă. Şi nu a arătat bine nici în preajma sărbătorilor de iarnă. În opinia noastră, ideea de a organiza târguri pe spaţiul verde din faţa Primăriei este una nefericită. Pe de o parte, pentru că monumentalitatea clădirii este sufocată de micile „construcţii”. În al doilea rând, stilul rustic, cu aer de cabană, al acestor construcţii se încadrează în spaţiul arhitectural impunător al zonei ca nuca în perete.

Am putea aduce în discuţie şi agresiunea periodică a zonei verzi din faţa Primăriei. Şi unde? Într-un oraş cotat, între oraşele mari ale ţării, cu cei mai puţini metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor. Într-un cuvânt, dacă nu ne displace ideea ca Aradul să organizeze astfel de târguri, în care să fie promovate tradiţii, activităţi, valori culturale specifice zonei, soluţia aleasă, respectiv desemnarea acestei pieţe ca loc de desfăşurare a târgurilor ni se pare una neinspirată.

 Mult mai potrivită ar fi Piaţa Avram Iancu, cu un spaţiu mai generos, care de-a lungul vremii a servit bine multor manifestări de amploare. În funcţie de natura târgului, parcurile ar putea fi şi ele o soluţie – pentru că acele construcţii stil cabană s-ar încadra perfect în ambientul creat de arborii semeţi din cele două parcuri centrale. Apoi, nu trebuie exclus nici Parcul Europa, prea puţin integrat în circuitul unor evenimente publice.

 Ştim că nu toată lumea va fi de acord cu aceste consideraţii. Mai ştim că primii care vor considera nefondate observaţiile noastre sunt chiar iniţiatorii şi promotorii acestui concept de târg. Şi mai ştim că e greu să ne recunoaştem erorile. Dar ar fi extrem de grav, de inacceptabil din punct de vedere civic, să persistăm în eroare. Asupra marilor probleme ale Aradului – şi sunt o mulţime! – este bine să iniţiem dezbateri, să vedem ce se cuvine şi ce nu se cuvine să facem, pentru a nu denatura personalitatea acestei urbe.

T.M.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !